HPV- vaccinatie voor kinderen 9 tot 13 jaar roept twijfels op bij Surinaamse ouders 

De school vaccinatiecampagne wordt vandaag, donderdag 25 april. gelanceerd, waarbij het humaan papillomavirus (HPV)-vaccin aan leerlingen wordt toegediend. Eerder deze week heeft het ministerie van Volksgezondheid informatiesessies gehouden op scholen om de kinderen bewust te maken van het belang van dit vaccin. Het HPV-vaccin is cruciaal omdat het niet alleen ziektes, maar ook bepaalde vormen van kanker kan voorkomen. Toch uiten veel Surinaamse ouders toenemende twijfels via sociale media over de HPV-vaccinatie.

HPV- vaccin

Uit een rapport van de Pan-American Health Organization, PAHO, in 2023 blijkt dat ondanks de introductie van het HPV-vaccin in 2013, Suriname te maken had met uitdagingen. De vaccinatiegraad daalde tot 8 procent in 2022. De recente overstap van Suriname naar een één-dosis HPV-vaccinatieschema, in lijn met de recente aanbevelingen van de WHO (World Health Organization) en PAHO, getuigt van een vernieuwde inzet om de vaccinatie-inspanningen te verbeteren. 

Volgens minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid is het HPV-vaccin kan baarmoederhalskanker bij vrouwen en andere vormen van kanker bij jongens helpen voorkomen als ze op jonge leeftijd worden gevaccineerd.

Baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker, wereldwijd gerangschikt als de vierde meest voorkomende kanker bij vrouwen, is een belangrijk gezondheidsprobleem geworden in Suriname volgens de PAHO. Er worden naar schatting jaarlijks 78 gevallen van baarmoederhalskanker vastgesteld, met 48 sterfgevallen als gevolg. In Suriname staat baarmoederhalskanker op de tweede plaats als belangrijkste oorzaak van kanker bij vrouwen. 

School gezondheidsprogramma

In Suriname is er al jaren een nationaal immunisatieprogramma, waarbij kinderen volgens een schema worden beschermd tegen verschillende infectieziekten, in lijn met internationaal erkende procedures. Binnen het kader van het school gezondheidsprogramma heeft de Stichting Regionale Gezondheidsdienst (RGD) de verantwoordelijkheid over ongeveer 282 basisscholen verdeeld over de kustvlakte van Suriname. Haar doelgroep is kinderen tussen de 6 en 15 jaar en bedraagt meer dan 100.000 leerlingen. Het schoolprogramma bestaat uit een screening en vaccinatie onderdeel. Het doel van het school gezondheidsprogramma is om afwijkingen bij schoolkinderen in de leeftijdsfase van 6 tot 15 jaar in een vroeg stadium te herkennen en ontdekken. In 2013 is de vaccinatie tegen het baarmoederhalskanker geïntroduceerd. De leerlingen (meisjes) zullen vanaf de leeftijd van 9 jaar gevaccineerd worden.

Twijfels bij ouders

Sinds de aankondiging van het HPV-vaccinatieprogramma, dat bedoeld is om bescherming te bieden tegen het humaan papillomavirus (HPV) dat kan leiden tot verschillende vormen van kanker, waaronder baarmoederhalskanker, zijn de bezorgdheden onder ouders toegenomen. Deze twijfels worden voornamelijk gevoed door zorgen over de veiligheid van het vaccin.

Gebrek aan vertrouwen

Een van de belangrijkste zorgen van Surinamese ouders blijkt het gebrek aan vertrouwen in de overheid en gezondheidszorginstellingen te zijn. Eerdere tekortkomingen in de gezondheidszorg hebben ertoe geleid dat veel mensen vaccins niet vertrouwen. Sommigen verwijzen tevens naar de bijwerkingen van andere soorten vaccins zoals het Covid-19 vaccin. Dit gebrek aan vertrouwen kan weerstand tegen vaccinatieprogramma’s veroorzaken, zelfs als er duidelijke gezondheidsvoordelen zijn.

Angst voor bijwerkingen 

Als ouders denken dat vaccinatie risico’s met zich meebrengt, kunnen ze terughoudend zijn omdat ze het beste voor hun kinderen willen. Er zijn berichten op sociale media waaruit blijkt dat mensen bang zijn dat hun kinderen op latere leeftijd onvruchtbaar kunnen raken als ze de HPV-vaccine innemen. 

Culturele of religieuze overtuigingen 

De religieuze of culturele overtuigingen van sommige ouders kunnen hun mening over vaccinaties beïnvloeden. Dit kan het gevolg zijn van traditionele overtuigingen over gezondheid, geneeskunde en vaccinatie.

Misvattingen of verkeerde informatie 

Het is mogelijk dat ouders twijfels hebben over de veiligheid en effectiviteit van het HPV-vaccin als gevolg van verkeerde of misleidende informatie die rondloopt. Bijvoorbeeld, hoewel het ministerie van Volksgezondheid het HPV-vaccin veilig beschouwt, zijn er sommige mensen die denken dat het gevaarlijk kan zijn of ernstige bijwerkingen kan veroorzaken of dat de eerdere onderzoeksresultaten omtrent het vaccin niet gevalideerd zijn. 

Transparantie gezondheidsautoriteiten

Gezondheidsautoriteiten moeten transparant zijn over de veiligheid en effectiviteit van vaccins, en moeten actief tegen misinformatie vechten. Het is ook mogelijk om een positiever beeld van het HPV-vaccin te creëren door ouders te informeren over de voordelen van vaccinatie en veelvoorkomende misvattingen te ontkrachten.

Daarnaast is het van cruciaal belang om naar de zorgen en bezwaren van ouders te luisteren en deze serieus te nemen. Gezondheidsinstellingen kunnen een grotere acceptatie van vaccinatieprogramma’s bereiken als ze open en empathisch communiceren met hun gemeenschappen.

SD

error: Kopiëren mag niet!