Vissers van het dorp Johanna & Margaretha aan de rechteroever van de Commewijnerivier zijn al meer dan 9 maanden brodeloos. Vissen in het uitgestrekte zwampgebied achter het dorp grenzend aan de oceaan is al geruime tijd niet meer mogelijk, omdat de visstand nagenoeg helemaal is verdwenen. Dit komt doordat het zoute water van de oceaan door breuken in de natuurlijke dam vrijelijk het zwampgebied in- en uitstroomt. Het zoetwater in het uitgestrekte zwampgebied achter het dorp heeft zich met het zoute zeewater vermengd, waardoor vissoorten zoals tilaphia, krobia, walapa en trapoen nagenoeg helemaal zijn verdwenen.
40 tot 50 vissers met hun gezinnen leefden jaren van de vangst en verkoop van deze vissoorten.
De tilaphia is de bekende vissoort die vissers van het dorp Johanna & Margaretha vangen voor verkoop of verwerking.
Door het wegvallen van de visvangst hebben vele vissers naar andere bronnen van inkomsten moeten uitkijken buiten het dorp. De situatie voor de brodeloze vissers is erg moeilijk.
Dambreuken vorig jaar
Begin vorig jaar is de natuurlijke dam achter het dorp Johanna & Margaretha op verschillende plekken doorgebroken. Toen werd al gewezen op de dreiging voor de zwampvisserij in het dorp en de nabije omgeving. Het ministerie van Regionale Ontwikkeling heeft toen in samenwerking met lokale bewoners en vissers handmatig de dambreuken provisorisch gedicht. De provisorisch herstelde dambreuken hielden echter niet lang stand tegen het wassende zeewater. Bij vloed stroomt het zoute water vrijelijk het eens zo visrijke zwampgebied binnen.
Verschillende Assembleeleden uit het district Commewijne hebben meerdere malen aandacht gevraagd voor het probleem van de dambreuk en de ernstige gevolgen daarvan voor de visserijactiviteiten van de lokale bewoners. Tot nu is echter niet veel veranderd in de situatie. De aanhoudende droogte van de voorbije maanden heeft de situatie verergerd.
Bekend is het plan van het ministerie van Openbare Werken om enkele honderden meters landinwaarts een nieuwe dam op te werpen die verder doorgetrokken zou worden naar het naburige dorp Rust & Werk. Over die plannen en bijbehorende werkzaamheden is sindsdien niets meer vernomen.
SS