Nizamali Ozir brengt verschillende problemen aan het licht

In een gesprek met Dagblad Suriname benoemt Nizamali Ozir diverse kwesties. Hij wijst allereerst op het probleem van huisverhuurders.

Verhuurders worstelen met wanbetalers

Verhuurders hebben vaak te maken met wanbetalers, legt Ozir uit. Volgens de wet kunnen huurders niet zomaar uit huis worden gezet, alleen als ze elders onderdak hebben gevonden. Ook mag de stroom niet worden afgesloten. Ozir benadrukt dat verhuurders de huizen hebben gebouwd en schulden hebben af te lossen, dus het niet-betalen van huur brengt hen nog dieper in de problemen.

Hij wijst erop dat huurders soms maanden of zelfs jarenlang geen huur betalen, zoals het geval van een verhuurder die in Nederland woont en al 15 jaar geen huurgelden ontvangen heeft. Dit leidt uiteindelijk tot bouwvallige huizen. Volgens de regels moet een deurwaarder worden ingeschakeld om een wanbetaler uit huis te zetten, maar dit proces is langdurig en verdient aandacht, zegt Ozir.

Extra kosten voor wateraansluiting

Een ander probleem dat Ozir noemt zijn de extra kosten voor wateraansluiting. Hoewel er waterleidingen zijn, is er onvoldoende waterdruk, wat eigenaren dwingt tot investeringen zoals het aanschaffen en installeren van een hydrofoor, en het verbruiken van stroom van de EBS om water in huis te krijgen. Hij vraagt daarom wie deze kosten moet dragen.

Huurpercelen

Een ander vraagstuk dat Ozir bezighoudt is het probleem van huurpercelen. Hij vraagt zich af waarom huurpercelen niet worden omgezet tot eigendomspercelen, gezien het bedrag (voorbeeld 15.000-20.000 euro) dat men betaalt om het te kopen. Desondanks blijven ze huurpercelen. Volgens hem moet de wet dus worden aangepast.

“Ten tweede, als je eenmaal een perceel hebt gehad, krijg je toestemming van de overheid om bijvoorbeeld zand te graven. Zo’n zakenman verkoopt zand met een vergunning van de overheid. Hij verdient geld met een huurperceel, en als de overheid zand nodig heeft, moet ze dat daar kopen om wegen aan te leggen. Hoe is dit eigenlijk mogelijk?”, vraagt hij zich af.

Concessies

Volgens Ozir moet bij het uitgeven van concessies ook worden gelet op de beschikbaarheid van tools voor bijvoorbeeld houtkap of transport, en voor de goudsector, machines. Hij benadrukt dat het vaak genoeg gebeurt dat concessies worden verkocht aan derden en daar miljoenen aan wordt verdiend. Dit kan volgens hem niet. Naar zijn mening moet er een wet komen waarin staat dat concessies en huurpercelen (dat men al gekocht heeft) niet aan derden worden verkocht.

SK

error: Kopiëren mag niet!