De Sahara is in een eeuw tijd 10 procent groter geworden, concludeerden onderzoekers van de universiteit van Maryland. Die groei is in het noorden, maar ook het zuiden van de woestijn. Er zijn twee oorzaken: de temperatuur van het zeewater en klimaatverandering. Die laatste draagt voor ongeveer een derde bij, stellen de onderzoekers.
Dat ligt voornamelijk aan de droogte. Door het uitblijven van regen heeft de zon vrij spel. In Mali was het op 3 april 48,5 graden, de warmste dag ooit in het land. Intense hitte teisterde het land vijf dagen en nachten.
Mortuaria in de hoofdstad Bamako lagen zo vol, dat mensen hun overleden dierbaren soms thuis moesten houden. Ziekenhuizen meldden dat veel van de overleden mensen door de hitte aan hun einde waren gekomen.
Een nieuw rapport van de World Weather Attribution is er duidelijk over: het kon zó heet worden door de uitstoot van fossiele brandstoffen. De hittegolf zou volgens de onderzoekers 1,5 graad koeler zijn geweest zonder de invloed van de mens op het klimaat.