Afgelopen week bij de apotheek van het Diakonessen Ziekenhuis, wachtend op medicatie, merkte medewerkster Kelly K. op dat er veel patiënten die met het HIV-virus zijn besmet, komen voor hun medicijnen. Kelly: “Ik zie de laatste tijd wel veel HIV-patiënten, maar tot mijn verbazing zien ze er goed uit. Deze ziekte kent ras noch leeftijd. Mijn ervaring was dat ik vroeger nog zo’n patiënt kon herkennen. Heel mager en zwakjes.”
“Deze groep gaat regelmatig naar de internist en met begeleiding van een diëtiste. Er wordt van beide kanten meegewerkt, dus therapie en de medicijnen op tijd drinken en zich houden aan het eetpatroon en leefstijl van de diëtiste.”
“Te weinig mensen die met HIV-leven in Suriname kennen hun status”
De directeur van Volksgezondheid, Rakesh Gajadhar Sukul, zegt in een reactie, dat te weinig personen die nu al met HIV leven in Suriname hun status kennen. “Als iedere seks actieve volwassene zijn of haar HIV-status weet kan één, degene die positef is behandeling zoeken en een goede kwaliteit van leven en werken hebben en twee, de verspreiding van HIV zal pas afnemen naar nul als meer dan 95% van personen die met HIV leven behandeld worden, waardoor het aantal nieuwe personen dat HIV krijgt afneemt. Dat is de oplossing om HIV / AIDS terug te dringen.”
Aantal met HIV besmette mensen neemt nog steeds toe
Volgens de Volksgezondheid-directeur is de situatie in Suriname helaas zo, dat het aantal met HIV besmette mensen nog toeneemt. “Ook onder jongeren. Dat is verontrustend. Iedere seks actieve persoon blijft negatief door het liefst trouw zijn aan een vaste partner, altijd condooms gebruiken bij iedere partner van wie de HIV-status niet bekend is. Iemand kan ook HIV hebben, die van buiten er normaal gezond uitziet.”
“Iedereen kan HIV krijgen”
Verder gaat de directeur: “Hopelijk draagt uw artikel ook daartoe bij. HIV is er nog steeds. Neemt nooit kans! HIV kan bij een keer onbeschermde seks en blijft voor de rest van het leven. Iedereen kan HIV krijgen. Iedereen, ook de vrouw die maar een partner heeft, maar wiens partner andere partner(s) heeft. Die kunnen ook meerdere partners hebben. Het gaat niet om zij en hen. Maar om ons en wij, alstublieft; daar begint het mee. HIV heeft met onveilig seksueel gedrag tussen meerdere schakels van partners te maken.”
Net als hetgeen de apotheek-medewerkster zei: “Het gaat goed met personen die met HIV leven die trouw hun medicatie innemen. Als u wilt vergelijken gaat het gemiddeld beter dan met personen met hart- en vaatziekten en kanker. Echt waar.”
Medicatie in Suriname laat veel te wensen over. Ondanks dat de patiënt soms contant moet betalen, zegt de directeur over deze groep: “Medicatie is door de overheid vergoed, omdat toegang tot medicatie tegen HIV niet gebonden mag zijn aan status of nationaliteit. Principe van health for all and leave no one behind. Zoals ook tijdens Covid-19.”
Als een persoon besmet is met het HIV-virus, dan kan die persoon naar elke arts gaan voor behandeling. Die arts zal besluiten of de persoon op dezelfde poli behandeld kan worden of eerst naar een specialist moet. HIV wordt niet overgedragen door gewoon te zitten naast iemand in dezelfde poli, bus of op het werk. Alleen als er seks zonder condoom wordt bedreven. Bij personen die HIV hebben en geen behandeling krijgen. Van een persoon met HIV die goed behandeld wordt, kan een ander niet besmet worden.
“Ken je status”
De directeur van Volksgezondheid drukt iedereen op het hart: “HIV is niet weg, ken je status, Negatief – houdt condoom erop. Positief- laat je behandelen, behandeling werkt. Stop met discriminatie van HIV!”
CS