Suriname, geteisterd door een aanhoudend criminaliteitsprobleem, lijkt gevangen in een vicieuze cirkel. Criminoloog Nico G. wijst op een opvallende tendens: terwijl kleine vergrijpen aangepakt worden, blijven ernstige misdrijven, met name grensoverschrijdende criminaliteit zoals drugssmokkel, onaangeroerd.
De korte levensduur van gezamenlijke acties met de militairen resulteert in teleurstellende uitkomsten, waardoor het vertrouwen van de burger in de politie aanzienlijk afneemt.
Deze onzekerheid wordt verder verergerd door het feit dat huisinbraken, mishandelingen, moorden en drugssmokkel een nieuw ‘normaal’ beginnen te vormen. “De afwezigheid van beloningen voor tipgevers ondermijnt een potentieel krachtige strategie om criminaliteit effectief te bestrijden”, merkt de criminoleeg op. Hij suggereert dat het tijd is voor de staat om innovatieve maatregelen te implementeren en de strijd tegen criminaliteit te herzien.
Een effectievere aanpak zou kunnen liggen in het motiveren van burgers om mee te werken met de autoriteiten door middel van incentives voor waardevolle informatie die leidt tot arrestaties of verhindering van criminele activiteiten. Bovendien is het verstevigen van internationale samenwerking en informatie-uitwisseling essentieel om grensoverschrijdende criminaliteit een halt toe te roepen.
In een land waar de angst en onzekerheid onder de burgers toeneemt, is het duidelijk dat een paradigmaverschuiving nodig is. Het betrekken van de gemeenschap en het verbeteren van de internationale samenwerking lijken cruciaal voor een veiliger Suriname.