UNICEF: 31% van jongeren in Suriname loopt rond met zelfmoordgedachten

Tijdens een recent onderzoek door UNICEF gericht op jongeren en hun geestelijke gezondheid, heeft de bekende activist, tevens vrijwilliger binnen de LGBT-gemeenschap en voormalig jeugdfunctionaris bij CARICOM, Vergey Miles, belangrijke tekortkomingen aan het licht gebracht. Door focusgesprekken met verschillende belanghebbenden, werd duidelijk dat het onderzoek niet gender inclusief was, wat ertoe leidde dat niet alle jongeren voldoende vertegenwoordigd werden. 

Een alarmerende bevinding uit het onderzoek is de stijging van het aantal zelfmoorden onder jongeren, een indicatie van de verslechterde geestelijke gezondheid binnen deze doelgroep. De activist kijkt echter optimistisch naar de verkregen recente data, die onmisbaar zullen zijn voor het initiëren van doelgerichte projecten ter verbetering van deze situatie.

Een focuspunt tijdens het onderzoek was het effectieve gebruik van social media om het bewustzijn over geestelijke gezondheid te vergroten en het taboe dat hieromheen hangt, te doorbreken. Er zijn suggesties gedaan om jongeren intensiever te betrekken bij zowel de planning, ontwikkeling als de implementatiefase van bewustwordingscampagnes op social media. 

Daarbij werd ook de veiligheid van jongeren op deze platforms grondig onder de loep genomen, met aandacht voor de huidige wetgeving en de benodigde aanpassingen om deze veiligheid te waarborgen.

Daarnaast benadrukt het onderzoek de noodzaak om social media toegankelijker te maken, ook voor jongeren met een beperking, en stimuleert het ouders om meer betrokken te raken bij het digitale leven van hun kind. 

Naast zijn bijdrage aan het onderzoek, werkt Miles samen met de organisatie New Monday aan een ‘safe space’-project, gericht op het bieden van stijllessen gecombineerd met educatieve sessies. Het is een van de vele initiatieven waarbij de focus ligt op het bespreekbaar maken van thema’s als geestelijke gezondheid, zelfvertrouwen, en lichamelijke gezondheid onder jongeren.

error: Kopiëren mag niet!