Tsang wil duidelijkheid over rij- en voertuigenbelasting en Slachtofferfonds

Het Assembleelid Stephen Tsang heeft vorige week tijdens de debatten in het parlement over de ontwerpwet Instelling Verkeersautoriteit duidelijkheid van de regering gevraagd over de inning van rij- en voertuigen belasting. Ook over de instelling van het Slachtofferfonds waar de conceptwet in voorziet wil het lid  nadere uitleg. 

Over de rij- en voertuigenbelasting heeft Tsang eerder gezegd dat tijdens de verkiezingen door de huidige president was beloofd dat de rij- en voertuigenbelasting zou komen te vervallen. In de ontwerpwet Instelling Verkeersautoriteit staat echter dat 10 procent van geïnde middelen uit de rij- en voertuigenbelasting naar de in te stellen Verkeersautoriteit gaat ten behoeve van operationele kosten. Dit impliceert dus, dat de regering de Wet Rij- en Voertuigenbelasting toch nieuw leven zal inblazen.

Ook over het in te stellen Slachtofferfonds dat in de ontwerpwet wordt genoemd, vindt het Assembleelid Tsang dat de regering meer duidelijkheid moet verschaffen. Aangehaald wordt dat het instellen van het Slachtofferfonds nodig is vanwege de vele klachten dat slachtoffers van verkeersongevallen niet of onvoldoende worden uitgekeerd door verzekeringsmaatschappijen. Volgens Tsang komt dit doordat de premies en de dekkingen niet snel genoeg mee konden gaan met de vele en zware devaluaties. Maar, nu zijn de verzekeringspremies ingaande dit jaar fors verhoogd en daarmee dus ook de dekking. 

Niet overtuigd

Is het Slachtofferfonds dan nog nodig, vraagt het Assembleelid zich af. Hij zegt niet overtuigd te zijn van de noodzaak van nog een fonds naast het al bestaande Waarborgfonds en het Schadefonds.

Waarom kan het Waarborgfonds niet uitgebreid worden met wat wordt beoogd met het Slachtofferfonds? Volgens het wetsontwerp moet 10 procent van de opbrengsten  van de Verkeersautoriteit naar het Slachtofferfonds gaan.

Over de middelen van de in te stellen Verkeersautoriteit wil Tsang van de regering weten om hoeveel geld dit jaarlijks ongeveer gaat. Hij wil dit weten, omdat hij de begroting van het huidige Verkeersveiligheid Instituut hiertegen wil afzetten. In de conceptwet wordt geregeld dat naast de 10 procent van de rij- en voeruigenbelasting, ook nog 25 procent van de boetemiddelen en 10 procent van de premies voor de WAM-verzekering naar de Verkeersautoriteit gaan.

Hij vreest dat met de goedkeuring van de wet de verzekeringsmaatschappijen hun premies met 10 procent zullen verhogen. Ingaande dit jaar zijn de WAM-premies al met 50 procent verhoogd.

SS

error: Kopiëren mag niet!