Eid al-Fitr: Een feest van solidariteit en gemeenschapszin

Ruim 2 miljard moslims wereldwijd, die het islamitisch geloof belijden, hebben woensdag 10 april het einde van de Ramadan gevierd met het feest van Eid al-Fitr. 

In Suriname werd deze bijzondere dag eveneens uitbundig gevierd, voornamelijk in familieverband en binnen de gemeenschap. De moskeeën door heel het land waren gevuld met gelovigen die samenkwamen om Eid te vieren, een moment dat symbool staat voor vergeving, samenhorigheid en vernieuwing.

Deze feestdag werd niet alleen gemarkeerd door vreugde en feestelijkheden, maar bood ook een moment voor reflectie en bewustwording. Velen dachten aan de recente gebeurtenissen en het onrecht dat het Palestijnse volk in Gaza en de Westbank moet doorstaan. Als blijk van solidariteit en medeleven waren er in verschillende moskeeën collecteboxen geplaatst voor de inzameling van gelden ten behoeve van het Palestijnse volk.

De Ramadan is voor moslims een maand van beproeving geweest, een tijd van vasten, reflectie, gebed en gemeenschap, die loopt van dageraad tot zonsondergang. Het einde van deze heilige maand en het vieren van Eid al-Fitr benadrukt de diepgewortelde gemeenschapszin en solidariteit binnen de islamitische gemeenschap, zowel lokaal als wereldwijd.

Dit festijn herinnert iedereen eraan dat ondanks de verschillen, de kracht van gemeenschap en het gezamenlijk strijden voor een rechtvaardige wereld centraal staan.

error: Kopiëren mag niet!