Prostaatkanker in Suriname: Oproep tot vroege diagnose

In Suriname wordt het belang van vroege diagnose bij prostaatkanker steeds duidelijker. Prostaatkanter Stichting Suriname (PKSS)-voorzitter Chas Warning benadrukt het belang van tijdige tests, vooral voor mannen boven de 40 jaar, omdat dit de kans op genezing aanzienlijk verhoogt. 

In samenwerking met urologen landelijk, waaronder 5 in het Academisch Ziekenhuis en 1 in het RKZ (St. Vincentius Ziekenhuis) en het Mungra Medisch Centrum (MMC) in Nieuw Nickerie, heeft Suriname grote vooruitgang geboekt – een aanzienlijke verandering vergeleken met 20 jaar geleden toen er nog geen urologen waren.

Ondanks deze vooruitgang, is er volgens Warning nog een lange weg te gaan qua bewustwording binnen de Surinaamse bevolking. Hij deelt zijn persoonlijke verhaal over leven met prostaatkanker voor de afgelopen 18 jaar om het bewustzijn te verhogen.

Het aantal mannen bij wie prostaatkanker wordt vastgesteld – de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen in meer dan 100 landen – zal naar verwachting in 2040 verdubbelen tot 2,9 miljoen per jaar, waarbij het aantal sterfgevallen met 85% zal stijgen tot 700.000.

Symptomen van prostaatkanker zijn onder meer het vaker moeten plassen of moeite hebben met plassen, vaak ’s nachts. Deze worden echter ook veroorzaakt door goedaardige prostaathyperplasie, een vergroting van de prostaat die veel voorkomt bij mannen boven de 50. 

Omdat leeftijd een belangrijke factor is in het aantal mensen dat met prostaatkanker leeft, betekent een vergrijzende bevolking en een hogere levensverwachting dat er een onvermijdelijke stijging van het aantal gevallen, volgens de bevindingen gepubliceerd in The Lancet’s Commission on Prostate Cancer.

De onderzoekers riepen op tot nieuwe en verbeterde manieren om de ziekte te testen, om overdiagnose en overbehandeling te verminderen en potentieel dodelijke tumoren eerder op te sporen. Landen met een hoog inkomen moeten het gebruik van bloedonderzoeken op het prostaatspecifieke antigeen opnieuw evalueren, wat kan resulteren in een overdiagnose van kankersoorten met een laag risico, terwijl ook sommige kankersoorten met een hoog risico over het hoofd worden gezien, en moeten in plaats daarvan meer uitgeven aan bewustmakingscampagnes en MRI-tests voor jongere mannen. met een familiegeschiedenis van de ziekte, van Afrikaanse afkomst zijn of een genetische vatbaarheid dragen. 

Lage- en middeninkomenslanden wordt geadviseerd zich voor te bereiden op de druk op de dienstverlening die een toename van het aantal gevallen waarschijnlijk met zich mee zal brengen.

error: Kopiëren mag niet!