VS: Witte Huis wil eigen tijdzone voor de maan

Het Witte Huis in de VS wil dat de maan een eigen tijdzone krijgt. NASA heeft de opdracht gekregen om de tijd op de maan te standaardiseren. Er moet dus een ’gecoördineerde maan-tijd’ komen.

Vanwege de verminderde zwaartekracht op de maan loopt de tijd ietsjes sneller dan op aarde. Sneller is relatief, want het verschil is slechts 58,7 microseconden per dag, dat zou precies genoeg zijn om de ruimtevaart in de war te brengen.

Afgaan van atoomklokken die op aarde staan werkt volgens astronomen dan ook niet. Volgens hen moet de maan een eigen tijd krijgen, zodat ongelukken en misverstanden in de toekomst voorkomen kunnen worden.

De Amerikanen willen dat in 2026 er een afgesproken ’maantijd’ is. Sinds 1972 kent de aarde een ’gecoördineerde wereldtijd’ (UTC), die wordt vastgesteld met honderden atoomklokken en de rotatie van de aarde. Het is de opvolger van de oude Greenwich Mean Time, de in 1847 ingevoerde Britse standaardtijd. De standaardtijden werden vanaf de 19e eeuw ingevoerd om het vervoer ter spoor te vergemakkelijken.

error: Kopiëren mag niet!