Surinamers eten veel rijst. Alhoewel dit algemeen bekend is blijkt uit recente indexen dat Surinamers in de top van de wereld zijn. Diverse rangschikkingen plaatsen Suriname in de top 25 van de rijst consumptie per hoofd van de bevolking. Voor Surinamers is dat zo’n 104 kilogram rijst per persoon per jaar.
Er werd in 2023 ruim 61 ton rijst geconsumeerd in Suriname. Hiermee eten Surinamers gemiddeld meer rijst dan Guyanezen. World Population Review plaatst Suriname op plek 23 terwijl ResearchGate Suriname op plek 22 plaatst. Mensen in Bangladesh eten de meeste rijst ter wereld. Ze consumeren meer dan wie dan ook: 257,48 kilogram per jaar per hoofd van de bevolking.
De top rijstconsumenten van de wereld zijn landen waar rijst een integraal onderdeel vormt van de dagelijkse voeding. Rijst is een bron van voeding voor miljarden mensen over de hele wereld, vooral in Azië. China is de grootste consument van rijst. Rijst is een basisvoedsel in de Chinese keuken en wordt gegeten bij vrijwel elke maaltijd. Ook in India vormt rijst een essentieel onderdeel van de voeding.
Rijst speelt een belangrijke rol in de voeding en economie van Suriname. Hoewel Suriname geen van de grootste producenten of consumenten van rijst ter wereld is, heeft rijst wel een belangrijke plaats in de Surinaamse keuken en economie. In Suriname wordt rijst op verschillende manieren verbouwd, voornamelijk in het district Nickerie en in het binnenland.
Historisch gezien werd rijst verbouwd door kleine boeren, maar tegenwoordig zijn er ook grotere commerciële rijstbedrijven actief. Populaire gerechten zijn onder andere nasi, moksi alesi en rijst met bruine bonen. Rijst heeft een diepgewortelde betekenis in de Surinaamse samenleving en de keuken van ons land.