VS: Verlamde man kan online schaken door hersenimplantaat

Het is Neuralink, het bedrijf van techmiljardair Elon Musk, naar eigen zeggen gelukt om een verlamde man te laten schaken dankzij een hersenimplantaat. Met de chip in zijn hoofd kan de man met zijn gedachten de cursor van zijn computer besturen.

In een livestream op X liet Neuralink zien hoe de 29-jarige Nolan Arbaugh met zijn hersenimplantaat de cursor van een laptop kon bewegen. 

Op die manier kon Arbaugh online schaken, terwijl hij al een aantal jaren vanaf zijn schouders naar beneden verlamd is. Met de chip van Neuralink wordt hersenactiviteit opgevangen en ingezet om een computer te besturen.

Afgelopen maand zei Musk al dat Arbaugh op die manier de cursor kon bewegen met zijn gedachten. Hij is de eerste mens bij wie het bedrijf van Musk een hersenimplantaat heeft ingebracht en bevestigd aan het brein. Dat gebeurde in januari, toen het bedrijf toestemming kreeg om te experimenteren met mensen.

In de video vertelt Arbaugh hoe hij zichzelf inbeeldt hoe de cursor beweegt en waar de cursor vervolgens heen moet gaan door naar die plek te staren. “Dat was echt een bizarre ervaring. Ik heb zo veel geluk dat ik hier onderdeel van kan uitmaken. We leren iedere dag nieuwe dingen. Ik kan niet beschrijven hoe cool het is om dit te kunnen doen.”

error: Kopiëren mag niet!