Het is vandaag, vrijdag 22 maart, Wereld Waterdag; een jaarlijkse themadag om mensen wereldwijd bewuster te maken van het belang van water.
Het doel van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) is om te zorgen voor een integraal duurzaam en efficiënt beheer en de ontwikkeling van de productie van de in Suriname aanwezige natuurlijke hulpbronnen, rekening houdend met het milieu, de veiligheid en rechten van lokale gemeenschappen.
In de kustvlakte hebben we, aldus beweert NH, 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar toegang tot drinkwater van goede kwaliteit.
- Dit is wel een heel rooskleurige voorstelling van zaken van het ministerie. Iedereen weet ondertussen, dat vele burgers niet kunnen beschikken over drinkwater 24 uur per dag, 7 dagen in de week,, simpelweg door een veel te lage tot geen waterdruk. Daar is de laatste tijd veel over geschreven en gezegd en de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) is door de regering op het hart gedrukt om dit precaire probleem snel tot het verleden te laten behoren. Daar is een paar miljoen dollar voor beschikbaar gesteld. Vooralsnog is het probleem niet opgelost en nog steeds kampen vele burgers met een waterprobleem en moeten zij in nachtelijke uren – dan komen er immers wel druppels water uit de kranen en douche – emmers en potten vullen met water voor de volgende dag, om te kunnen koken, baden, wassen, naar het toilet gaan, etcetera.
In het binnenland hebben enkele gebieden waterfiltersystemen die de gemeenschap van gezond en veilig drinkwater kunnen voorzien.
De uitdaging voor Suriname is om voldoende en veilig water beschikbaar te hebben voor de gehele gemeenschap, rekening houdende met de verschillende ontwikkelingen zoals bevolkingsgroei, groeiende industrie, klimaatverandering en de energietransitie.
In Suriname zijn we nog geneigd aan te geven dat we genoeg water hebben, maar de vraag die gesteld moet worden is: “Hebben we water van goede kwaliteit beschikbaar ondanks de illegale activiteiten die plaatsvinden in ons land?”
Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen werkt aan een integraal waterbeheerprogramma voor het land. Integraal waterbeheer is een vorm van waterbeheer waarin verschillende doelstellingen en beheersvormen samenkomen, zoals het beheer van grondwater, het beschermen tegen overstromingen en het tegengaan van watervervuiling.