Hulpdroppings in Gaza: Humanitaire gestures of vernedering?

Door : Ghada Alhaddad
In Gaza leven Palestijnen op de rand van het bestaan, waar recentelijk hulpdroppings ze eerder vernederen dan daadwerkelijk assisteren. Ongeveer 2.000 hulpvrachtwagens staan te wachten aan de Egyptische kant van Rafah om essentiële goederen te leveren, toch kiezen sommige Arabische en westerse landen, inclusief de VS, voor de complexere route van luchtdroppings. Deze handelingen, die pas vijf maanden na het begin van Israëls offensief tegen Gaza startten, worden sceptisch bekeken. Met meer dan 31.000 Palestijnen gedood sinds oktober vorig jaar en een schrijnende situatie van wijdverbreide hongersnood, blijven internationale oproepen voor hulp onbeantwoord door de directe buurlanden.

De Amerikaanse regering plant nu zelfs de bouw van een pier, ironisch omdat ze Israël van wapens voorzien. Ondanks de intentie om bij te staan, benadrukken deze hulpinspanningen de controle en macht van Israël over de humanitaire situatie in Gaza. Luchtdroppings blijken levensgevaarlijk; recente incidenten waarbij hulpgoederen omlaag stortten zonder parachutes resulteerden in vijf dodelijke slachtoffers.

Gaza’s match naar humanitaire steun blijft een pad vol gevaren en vernedering. De internationale gemeenschap wordt opgeroepen om echte hulpacties te ondernemen, prioriteit te geven aan pijlers zoals veiligheid en menselijke waardigheid. De oproep is kristalhelder: Israël moet de grensovergangen over land naar Gaza onverwachts en volledig openstellen om humanitaire crises direct aan te pakken.

error: Kopiëren mag niet!