VS Stelt Defensiebudget van 850 Miljard Dollar voor in 2025 Met Focus op Wapeninvesteringen**

De Verenigde Staten hebben voor het fiscale jaar 2025, dat start op 1 oktober, een defensiebudget voorgesteld van 850 miljard dollar, met een aanzienlijk deel van 310 miljard dollar gereserveerd voor militaire hardware. Dit budget, dat nog goedkeuring nodig heeft van het Congres, sluit aan bij de Nationale Defensiestrategie 2022, met een sterke focus op de dreiging vanuit China.

Van de toegewezen middelen voor wapens is 167,5 miljard dollar bedoeld voor de aankoop van nieuwe systemen, terwijl 143,2 miljard dollar zal gaan naar onderzoek en ontwikkeling. Belangrijke investeringen omvatten uitbreidingen van THAAD-interceptors en onderhoud van bestaande batterijen.

De begroting verdeelt ook fondsen naar verschillende defensiedomeinen, waaronder luchtvaart, ruimtesystemen, maritieme inspanningen, C4I-uitrusting, grondsystemen, raketverdediging, munitie, technologische innovatie, en missieondersteuning.

Het budget legt tevens prioriteit bij nucleaire afschrikking met financiering voor B-21 bommenwerpers, Sentinel-raketten en onderzeeërs van de Columbia-klasse. Met een toewijzing van 14,5 miljard dollar voor cyberinspanningen en 30 miljard dollar voor nieuwe gevechtsvoertuigen, toont het document duidelijk de VS’s strategische focus op moderne defensiebehoeften en potentiële bedreigingen, inclusief Rusland, Noord-Korea, en Iran. Ook zijn investeringen gepland voor de aankoop van 190 vliegtuigen, 9 schepen, en 15 raketlanceringen voor lucht- en ruimtevaartinitiatieven.

error: Kopiëren mag niet!