India: De verkiezingen beginnen op 19 april

De verkiezingsautoriteit van India heeft zaterdag aangekondigd, dat het land vanaf 19 april een gefaseerd stemproces zal starten om een nieuw parlement te selecteren.

“De verkiezingsdatum zou 19 april zijn” voor de eerste fase van de stemming, die zich over meerdere weken uitstrekt, zei hoofdverkiezingscommissaris Rajiv Kumar. De verkiezingen worden gehouden in zeven fasen gedurende zes weken, waarbij verschillende staten op verschillende tijdstippen stemmen.

De stemming in de slotfase vindt plaats op 1 juni en de landelijke stembiljetten worden op 4 juni geteld. De uitslag wordt normaal gesproken op dezelfde dag bekendgemaakt. Het wordt beschouwd als de grootste verkiezing ter wereld, waarbij ongeveer 970 miljoen kiezers, ruim 10% van de wereldbevolking, hun stem mogen uitbrengen. 

De Indiase premier Narendra Modi en zijn hindoe-nationalistische partij, de Bharatiya Janata Party (BJP), streven naar een derde ambtstermijn tegen een brede alliantie van oppositiepartijen onder leiding van het Indian National Congress.

Er wordt algemeen verwacht dat de BJP de verkiezingen in mei zal winnen, waarbij Modi een populaire leider blijft dankzij zijn toenadering tot de hindoeïstische meerderheid in India.

error: Kopiëren mag niet!