Colombia: Begraven kleding, botten en DNA helpen vermisten te identificeren

In heel Colombia zijn de inspanningen geïntensiveerd om degenen te vinden, op te graven en te identificeren die vermist zijn geraakt tijdens de zestig jaar van gewapende conflicten in het land, sinds in 2016 een vredesakkoord werd ondertekend met de marxistische guerrillagroep, de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC. Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia).

De Search Unit for Persons Reported Missing (UBPD, Unidad de Búsqueda de Personas dadas por Desaparecidas), opgericht na het vredesakkoord, zei dat het 1.256 lichamen heeft gevonden en nog steeds op zoek is naar 104.000 vermisten, zo bericht de Buenos Aires Times.

Dat is geen gemakkelijke taak in een land waar gewapende groepen nog steeds grote schade aanrichten, ook al probeert de linkse regering van president Gustavo Petro met een aantal van hen over vrede te onderhandelen.

Hadaluz Osorio, een forensisch antropoloog bij Legal Medicine, die betrokken is bij de identificatie van lichamen, zei dat paramilitaire groeperingen, guerrillastrijders en zelfs staatsagenten hadden geprobeerd de zoektocht te belemmeren.

“Ze hebben mensen vermoord en clandestien begraven”, zei ze. In sommige gevallen hebben de daders de slachtoffers opgegraven “en hun stoffelijke resten in verschillende graven verdeeld om het nog moeilijker te maken ze te identificeren”, zei ze, omringd door de botten van vermoedelijke slachtoffers in een laboratorium in Bogotá.

error: Kopiëren mag niet!