Turkije en Irak bereiken Koerdische veiligheidsovereenkomst

DOOR PHIL BAINBRIDGE
March 15, 2024 – Turkije zal naar verwachting in het voorjaar een militaire operatie in Noord-Irak lanceren nadat er een overeenkomst met Irak was bereikt om de PKK-Koerdische militanten hard aan te pakken en plaats te maken voor een belangrijke nieuwe handelsroute.

Turkse functionarissen hebben gezegd dat ze een veiligheidscorridor van 30 tot 40 kilometer zullen creëren in Iraaks Koerdistan rond gebieden waar al meer dan 40 Turkse militaire punten zijn. De grensoverschrijdende campagne zal waarschijnlijk van start gaan zodra de sneeuw in april of mei smelt

De Development Road is een 1200 kilometer lang wegen- en spoorwegnet dat de Perzische Golf met Europa verbindt, waardoor de route vanuit China met duizenden kilometers wordt ingekort en de handel het Suezkanaal kan omzeilen, waar het maritieme verkeer momenteel wordt geconfronteerd met de dreiging van aanvallen door de Jemenitische Houthi’s .

Met een verwachte kostprijs van ongeveer 17 miljard dollar is Turkije de eerste grote investeerder, met de bouw van de Grand Al-Faw Port nabij Basrah
Het zal waarschijnlijk de grootste in het Midden-Oosten worden, maar er wordt ook gezocht naar investeringen in de Golfstaten. De route zal naar verwachting jaarlijks ongeveer 6 miljard dollar aan inkomsten genereren.

error: Kopiëren mag niet!