Tijdens een discussieavond georganiseerd door de politieke partij DA’91 op 29 februari, benadrukte de secretaris van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) het belang van sterke instituten voor een succesvolle corruptiebestrijding. De avond, getiteld “Het belang van sterke instituten voor succesvolle corruptiebestrijding”, belichtte de noodzaak voor transparantie in de financiële rapportages van politieke partijen om corruptie te voorkomen.
De secretaris stelde dat de ondoorzichtigheid in de financiering van politieke activiteiten een voedingsbodem voor corruptie vormt. Voorbeelden van niet-gemelde sponsoring die leidt tot corrupt gedrag werden aangehaald, evenals de noodzaak voor politieke partijen om hun financiële stromen transparant te maken.
Adviezen van de VES omvatten het eisen van transparantie in financiële stromen, het formaliseren van vermogens van toppolitici en hun relaties, de oprichting van een speciale anti-corruptie eenheid, en het herzien van het gronduitgiftebeleid voor meer transparantie.
Corruptie wordt gezien als een grote barrière voor economische groei en ontwikkeling, die investeringen ontmoedigt, productiviteit verlaagt en de kosten van het zakendoen verhoogt. Het leidt tot een grotere kloof tussen arm en rijk en bemoeilijkt de sociaal-economische ontwikkeling van het land.
De secretaris benadrukte, dat zonder sterke en integere instituten, de toekomstige olie-inkomsten van Suriname in gevaar zijn, waarbij deze middelen mogelijk in de zakken van een kleine groep corrupte individuen verdwijnen. Dit zou de meerderheid van de bevolking in armoede achterlaten.
Daarom is de versterking van instituten, samen met het bevorderen van transparantie en integriteit in politiek en beleid, essentieel om corruptie effectief te bestrijden en de economische en sociale ontwikkeling van Suriname te waarborgen.