Er is bij de Kaboerikreek in West-Suriname de laatste tijd sprake van een toename van visstroperij. De inheemse gemeenschap van Washabo heeft via het Assembleelid Iona Edwards (NDP) ernstige aandacht van de regering hiervoor gevraagd.
Tijdens de openbare vergadering van de Nationale Assemblee afgelopen dinsdag over de concept Milieu Raamwet zei Edwards, dat de inheemse gemeenschap in het gebied open staat voor ontwikkeling die gepaard gaat met aanleg van de weg Nickerie-Apoera. Maar, dat betekent niet dat de inheemse gemeenschappen in het gebied niet beschermd moeten worden.
De Kaboerikreek is rijk aan vis. Het wordt al eeuwen door de inheemsen in het gebied beschermd. Behoud en bescherming van de biodiversiteit in het gebied is voor de inheemse gemeenschap in het gebied erg belangrijk. De Kaboerikreek is voor de lokale bewoners belangrijk voor onder meer de voedselvoorziening.
Met betrekking tot de niet lang geleden verstrekte concessie aan een bedrijf voor zandafgravingen in de Corantijnrivier in West-Suriname waarschuwt Edwards opnieuw voor het gevaar van de negatieve effecten op het milieu en biodiversiteit in het gebied. Ze wil weten of er een milieu-effectenstudie is verricht.
Over de kwestie van de Mennonieten zei Edwards, dat de inheemse gemeenschappen in het West-Suriname gebied deze groep goed in de gaten houden. Eerder maakte het Assembleelid melding van activiteiten van Mennonieten in het Tibiti-gebied.
Tijdens de behandeling van de concept Milieu Raamwet hebben verschillende Assembleeleden gewezen op de effecten van klimaatverandering en het belang en de noodzaak voor bescherming van het milieu. “Als wij de natuur niet beschermen zal het met ons afrekenen!”, aldus Edwards. Ze wees op de droogte, wateroverlast, dambreuken en bosbranden die de laatste tijd vaker voorkomen.
SS