De tijdloze waarde van goud en vastgoed

In de loop der jaren hebben economieën wereldwijd significante veranderingen ondergaan die niet alleen onze manier van leven hebben beïnvloed, maar ook de waarde van ons geld en daarmee de prijzen van goederen en diensten. Deze fluctuaties in de waarde van geld en de constante stijging van prijzen benadrukken het belang van een effectieve waardeopslag.

Wat is waardeopslag?

Eenvoudig gesteld, een waardeopslag is een bezit dat zijn waarde behoudt zonder te verouderen, te rotten of te depreciëren. In een ideale situatie, zou een effectieve waardeopslag in staat moeten zijn om over een lange periode de aankoopkracht van geld te behouden. Met andere woorden, met een goede waardeopslag zou men in staat moeten zijn evenveel, zo niet meer, goederen of diensten in de toekomst te kopen als men vandaag zou kunnen met hetzelfde geld.

 Prijzen door de jaren heen

Om het concept van waardeopslag te illustreren, kunnen we enkele voorbeelden nemen van hoe prijzen zijn gestegen door de jaren heen.

Goud:

Goud is traditioneel gezien een sterke waardeopslag. In 1920 was de gemiddelde prijs van goud ongeveer $20,68 per ounce. Vandaag de dag is de prijs per ounce gestegen tot ongeveer $2.100. Dit toont aan dat goud effectief de waarde over tijd heeft behouden, en zelfs heeft laten toenemen ten opzichte van de aankoopkracht van de dollar.

Huizenprijzen

De vastgoedmarkt heeft ook een aanzienlijke toename in waarde laten zien. In 1920 lag de gemiddelde verkoopprijs van een huis in de VS tussen de $5.000 en $6.000. Tegenwoordig ligt de gemiddelde verkoopprijs van een nieuw huis rond de $492.000. Dit is een 90 tot 100-voudige toename, die de inflatie en de toename van de waarde van vastgoed als een waardeopslag illustreert.

Deze voorbeelden laten zien dat, hoewel de absolute prijzen van goederen en diensten zijn gestegen, de waarde van effectieve waardeopslagmethoden zoals goud en vastgoed ook in gelijke of grotere mate zijn toegenomen. Dit verschijnsel verlicht het belang van het investeren in assets die waarschijnlijk hun waarde behouden of vergroten over tijd, te midden van de onvermijdelijke inflatie en wisselvalligheden in de economie.

error: Kopiëren mag niet!