President Santokhi’s grootse avontuur naar China: Een speurtocht naar verloren schatkisten

In een schitterend staaltje van internationale betrekkingen, waagt President Santokhi zich in april op een groots avontuur naar het verre en mysterieuze land China, niet om een draak te verslaan of een prinses te redden, maar om een even heldhaftige missie te volbrengen: het herschikken van Suriname’s schuld aan China. Maar liefst USD$ 537 miljoen! Geld dat in de jaren 2010-2020 is geleend tijdens de regeringsperiode van Bouterse, een periode waarin Suriname schijnbaar zwom in olie- en goudfortuinen, maar waar het leek alsof iemand vergat om de schatkisten daadwerkelijk te vullen.

Volgens geruchten, die absoluut niet uit de lucht zijn gegrepen, zijn de miljoenen nergens in Suriname te vinden. Niet in magische putten, verborgen grotten of onder oude bomen. Net als bij een goede goochelshow, waren ze er een seconde nog, en *poef*, weg waren ze.

Nu, om duidelijk te zijn, ga je natuurlijk niet op pad naar het Koninkrijk van de Draak om kleingeld terug te vragen. Oh nee! Surinames president staat op het punt om het legendarische spel van “Debt Trap Diplomacy” te spelen, beroemd gemaakt door niemand minder dan China zelf. Het is als schaken, maar dan met miljoenen dollars en de economische stabiliteit van je land als inzet.

En nu vraagt men zich af, wat heeft onze heldhaftige president in de aanbieding om de Chinese draak te temmen en een gunstige deal te sluiten? Misschien een magisch artefact of het geheim van eeuwige jeugd, blijkt dat olie net zo goed werkt tegenwoordig.

Maar wees niet gevreesd! De Chinezen, in hun glorieuze en uitgestrekte rijk, zijn zeer geïnteresseerd in wat er achter hun eigen grote muur gebeurt, vooral als het de ‘achtertuin’ van de Verenigde Staten betreft. Met hun ongeëvenaarde aanwezigheid in het Caribisch gebied, en een gloednieuw gouden trofee, dankzij de overname van Iamgold, is het duidelijk dat ze meer dan bereid zijn om te onderhandelen. Immers, wie wil nu de kans missen om een vinger in de olie-taart van Suriname te steken?

Dus daar gaat hij, onze president Santokhi, met een koffer vol hoop en mogelijk een olievat of twee, naar het land waar schulden niet alleen financieel, maar ook strategisch zijn. Moge de draken welwillend zijn en mag Suriname’s schuld worden herschikt, zodat het sprookje kan eindigen met “En ze leefden nog lang en voorspoedig.”

Maar vergeet niet, beste lezers, zelfs in sprookjes hangt alles af van de penningmeester… en van degenen die de schatkisten werkelijk vullen.

error: Kopiëren mag niet!