Onderwijsniveau zorgwekkend laag

Al bijna een halve eeuw levert ons onderwijssysteem burgers af met een verontrustend laag denkniveau. Deze zorgwekkende trend heeft Alexander ertoe aangezet zijn mening te delen, in de hoop bewustzijn te creëren over een probleem dat al te lang onder de radar is gebleven.

“Als je kijkt naar de kwaliteit van het onderwijs op alle niveaus, is het teleurstellend”, begint hij. “Al 49 jaar lang slagen we er niet in om onze jeugd voldoende te equiperen voor de uitdagingen van de moderne wereld. Enkel degenen onder hen met een inherent hogere intelligentie slagen erin te excelleren. Deze schaarse groep kiest voor de meest uitdagende paden, vaak met als eindbestemming Nederland, waar ze vervolgens blijven. Zo verliezen we potentiële leiders, vernieuwers en denkers.”

Hij licht verder toe, “De rest van de afgestudeerden integreert in de samenleving waar de kwaliteit van de dienstverlening te wensen overlaat, als direct gevolg van het onderwijs dat ze hebben ontvangen. Het is niet zo, dat er geen pogingen zijn om het systeem te verbeteren. Iedere nieuwe minister van onderwijs introduceert zijn eigen beleid gebaseerd op persoonlijke inzichten. Echter, door hun korte ambtstermijnen, of soms zelfs minder, komt er van consistent beleid weinig terecht.”

Alexander wijst ook op een ander cruciaal aspect dat volgens hem bijdraagt aan het falende onderwijssysteem: de diversiteit aan culturen binnen de klaslokalen. “Het onderwijs moet toegankelijk en begrijpelijk zijn voor ieder kind, ongeacht hun culturele achtergrond. Momenteel lijkt het erop dat veel leerlingen de lesstof niet volledig begrijpen. Dit leidt tot ineffectieve onderwijzing en uiteindelijk tot verloren kansen voor onze jeugd.”

Tot slot bekritiseert hij de besteding van het onderwijsbudget. “Veel te veel van onze onderwijsinvesteringen lijken te verdwijnen in de salarissen van de onderwijzend personeel, zonder substantiële verbetering van het onderwijs zelf. Het is hoog tijd dat we onze prioriteiten herzien en ervoor zorgen dat investeringen daadwerkelijk bijdragen aan een hogere kwaliteit van onderwijs.”

error: Kopiëren mag niet!