Waarom is Internationale Vrouwendag belangrijk? Omdat we er nog niet zijn. De tijd raakt op. Gendergelijkheid blijft de grootste uitdaging op het gebied van de mensenrechten. Investeren in vrouwen is een mensenrechtenverplichting en een hoeksteen voor het opbouwen van inclusieve samenlevingen. Vooruitgang voor vrouwen komt ons allemaal ten goede.
De Verenigde Naties hebben voor de Internationale Vrouwendag jaarlijks een thema, dit jaar is het thema: “Investeer in vrouwen: Versnel de vooruitgang”. De VN erkent dat “het bereiken van gendergelijkheid en het welzijn van vrouwen in alle aspecten van het leven belangrijker is dan ooit”, vooral als we “welvarende economieën en een gezonde planeet willen creëren”.
Het huidige economische wereldsysteem verergert de armoede, de ongelijkheid en de aantasting van het milieu, waardoor vrouwen en gemarginaliseerde groepen onevenredig zwaar worden getroffen. Voorstanders van alternatieve economische modellen stellen een verschuiving voor naar een groene economie en een zorgmaatschappij die de stem van vrouwen versterkt.
Volgens critici is een schatting uit 2023 dat er nog eens 360 miljard dollar per jaar nodig is om gendergelijkheid en de empowerment van vrouwen te bereiken binnen de belangrijkste mondiale doelstellingen tegen 2030, waaronder het beëindigen van armoede en honger. Een van de meest complexe processen van ontwikkeling en verandering in een samenleving is het proces om gendergelijkheid te bereiken.
De 2030 Wereldagenda voor Duurzame Ontwikkeling en de daarbij behorende 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) zijn als het ware een wegwijzer naar duurzame ontwikkeling. Gendergelijkheid speelt een rol bij alle doelstellingen, maar SDG 5 (Bereik gendergelijkheid en empowerment voor alle vrouwen en meisjes) focust specifiek op gender. Het hoofddoel van deze doelstelling is om gendergelijkheid en de empowerment van alle vrouwen en meisjes te bereiken.
In de aanloop naar Internationale Vrouwendag 2024 doet de VN een oproep voor “investeren in vrouwen: de vooruitgang versnellen.” Sinds 2014 is de genderkloofindex in Suriname over het geheel genomen voortdurend toegenomen. In 2023 scoorde Suriname een score van 0,74 op de genderkloofindex, waaruit een genderkloof van ongeveer 26 procent blijkt (vrouwen hebben 26 procent minder kans op gelijke kansen dan mannen). Gedurende deze periode bedroeg de genderkloof in de politieke empowermentsector in Suriname 73 procent.
De VHP doet een beroep op de regering om zich in te spannen voor:
– Investeringen in het beschikbaar maken van financiering voor vrouwen, jongeren en inheemse volkeren;
– Investeringen in de economische empowerment van vrouwen;
– Investeringen in landbouwoplossingen die werken voor vrouwen.
De VHP wenst alle vrouwen een mooie vrouwendag toe om stil te staan bij de rechten die voor vrouwen zijn verworven, maar dringt er op aan om ook aandacht te geven aan wat nog beter kan.
VHP