Volgens minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) vinden grote internationale oliebedrijven hun weg wek naar Suriname. “Ze weten wel waar ze heen moeten en waar ze moeten investeren. Olie is een strategisch goed in de hedendaagse wereld. Daarom is het belangrijk dat er goed overleg is met landen. Wij praten in ieder geval met de buurlanden waaronder; Guyana, Brazilië en Frankrijk. De landen produceren zelf ook olie.”
Volgens de minister worden ook gesprekken gevoerd met Maleisië en andere landen die actief zijn in de sector. Ramdin stelt, dat Suriname uitstekende investeringsmogelijkheden biedt en met behulp van specialisten zal de industrie ontwikkeld worden.
“Er moeten heel veel vaktechnische mensen opgeleid worden, want die hebben wij niet hier. Maar het gaat normaal worden dat hele grote bedrijven en entiteiten Suriname zullen bezoeken en langs zullen komen in de komende tijd. De olie- en gassector is een heel complexe sector en er gaan hele grote investeringen mee gemoeid. Wij moeten ons daar goed op voorbereiden.”
Volgens Ramdin zal er, als gevolg van de ontwikkeling van deze sector, heel veel geld beschikbaar zijn voor de hele samenleving.
Hij zei eerder ook al dat Suriname een op groei gerichte stabiele democratie is, met de rechtsstaat, mensenrechten en goed bestuur als kernen, transparantie en verantwoording als drijvende krachten in combinatie met een sterke, onafhankelijke en uitstekende rechterlijke macht. Suriname is een klein, maar ambitieus land met strategische doelen om een hoge levensstandaard voor zijn mensen en investeerders te bereiken.