Het bromfietscertificaat: een lijdensweg van de lange adem

Tijdens de behandeling dinsdag in de Nationale Assemblee van het wetsontwerp Instelling Verkeersautoriteit kwam de kwestie rond het bromfietscertificaat weer eens ter sprake. Het Assembleelid Mohammad Mohab-Ali (VHP) bracht in herinnering, dat de minister van Justitie en Politie in 2023 had gezegd dat voor bestuurders van bromfietsen de zogeheten bromfietscertificaten zouden worden ingevoerd. Hier is echter nog niets van te merken en de parlementariër wilde weten wat de status hiervan is.

Kennelijk beschikken Assembleeleden en de verantwoordelijk minister over een korte termijn geheugen, immers al sinds 2010, jawel, al zeker 14 jaren, duikt nu en dan in ‘s lands vergaderzaal en elders het bromfietscertificaat – door anderen bromfietsrijbewijs genoemd – op vanuit een dichte beleidsburelen mist.

Al in februari 2010 deelde toenmalig minister van Justitie en Politie, Chandrikapersad Santokhi, aan de leden van de Nationale Assemblee mee, dat Suriname 35.000 geregistreerde bromfietsen heeft. Hij sprak over de gebrekkige rijvaardigheid van vele bromfietsers. De politiek sprak haar bezorgdheid uit over het aantal ongelukken in het verkeer waarbij bromfietsers zijn betrokken. De minister zei toen, dat een bromfietser zonder rijbewijs niet aan het verkeer mag deelnemen en hij sprak de verwachting uit een jaar nodig te hebben om iedereen te voorzien van een speciaal bromfietsrijbewijs. Volgens Santokhi zou het project Bromfietscertificaat van zijn ministerie per 1 maart 2010 starten.

Een paar maanden later, juni, werd via de media bekendgemaakt dat bromfietsers zonder rijbewijs zich moesten gaan inschrijven bij een rijschool voor het volgen van lessen. 

Vervolgens werd jarenlang niets meer van Santokhi’s plan vernomen. Een bromfietscertificaat bleek plotseling geen prioriteit te zijn, terwijl jaarlijks in het verkeer de meeste verkeersslachtoffers bromfietsers bleven. Tot in de loop van 2017, toen dook het bromfietsrijbewijs weer op.

2017

Ondanks dat een regeringsbesluit voor de invoering van bromfietscertificaten in november 2017 was getekend, bleef de uitvoering uit. Minister Ferdinand Welzijn, die destijds waarnam op Justitie en Politie, zei in september 2017, dat ernaar gestreefd werd om in november dat jaar te beginnen met de uitvoering. Er waren volgens hem nog wel wat financiële aspecten die eerst in orde gemaakt moesten worden.

De minister stelde, dat het certificaat voor elke bromfietser verplicht zou worden. Eerst zou worden begonnen met jongeren en personen die een nieuwe bromfiets hadden aangeschaft. Zij zouden bij de aankoop van de bromfiets de naam van de persoon die de tweewieler zou gaan besturen moeten opgeven.

Maar, weer gebeurde vervolgens niets. Tot eind januari 2018.

2018

Alle bromfietsbestuurders vanaf zestien jaar moeten binnen drie jaar gecertificeerd zijn. Althans dat werd door de regering eind januari 2018 gezegd. Het project had al in 2014 in Nickerie moeten zijn gestart, maar door onder andere het ontbreken van wetgeving vond dat pas plaats op vrijdag 26 januari 2018. Bij de afdeling Rijbewijzen op het politiebureau Nieuwe Haven in Paramaribo ontvingen acht personen een bromfietscertificaat. De wettelijke grondslag voor de certificering stond in het staatsbesluit nummer 119 dat in 2017 was uitgegeven.

Het streven was om elke middag bij vijftien tot twintig personen de toets af te nemen. Het project moest in drie jaar zijn afgerond. De kandidaten moesten een theoretische toets afleggen en de politie ging ervan uit dat die ertoe zou bijdragen dat personen voldoende verkeersinzicht en kennis van verkeersregels zouden krijgen om veilig en verantwoord aan het verkeer te kunnen deelnemen.

Maar, zo bleek deze week in de Assemblee, het is onduidelijk vandaag de dag, anno maart 2024, wat de status is van het bromfietscertificaat, van het afleggen van een toets en wat er feitelijk terecht is gekomen van projecten en plannen de afgelopen 14 jaren om dat certificaat, dat rijbewijs, op de rails te krijgen. 

Gevaar op de weg

Ondertussen blijft de bromfietser de verkeersdeelnemer die het vaakst betrokken is bij ongevallen. Het wordt tijd dat haast wordt gemaakt met een goede organisatie rond het verstrekken van bromfietscertificaten na het afleggen van een geslaagde toets. Veel bromfietsers zijn nog steeds een gevaar op de weg, voor hun zelf en ook en vooral voor andere weggebruikers. Velen kennen de verkeersregels niet, rijden op opgevoerde bromfietsen (rijden dus daardoor te hard) zonder de rem daaraan aan te passen, en dragen op een niet correcte wijze een goede helm – zo die al gedragen wordt -. 

Utopie

Maar, het lijkt in dit land een utopie om alle bromfietsers te laten slagen om in aanmerking te komen voor een bromfietsrijbewijs.

PK

error: Kopiëren mag niet!