“We hebben gesproken, gesproken en gesproken. Nu is het bam, handelen. Niemand moet het ministerie verwijten dat wij niet hebben gecommuniceerd. We hebben dat op meerdere momenten en via diverse kanalen gedaan. We hebben vaak boetes opgelegd. Maar toch zien wij dat prijzen worden opgedreven. Nu gaan wij over tot harde maatregelen.”
Zo sprak minister Rishma Kuldipsingh van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (kortweg EZ) over het voornemen van het ministerie om harder op te treden tegen misstanden in de sector.
Volgens haar zijn er nog steeds ondernemers die werken zonder vergunningen, doen aan onder andere prijsopdrijvingen en onjuiste kostprijscalculaties. “We blijven praten, maar er zijn heel veel calamiteiten op het veld.”
Volgens haar wordt de Economische Controle Dienst, ECD. ook versterkt met extra personeel en nieuwe voertuigen. Door de bureaucratie duurt dit te lang, volgens Kuldipsingh. Tot nu toe is gebleken dat de ECD niet opgewassen is tegen prijsopdrijvingen in het land. De samenleving moet het doen met hoge prijzen in de winkels.
Zowel binnen de regering als ook in de samenleving is er kritiek op het prijzen- en importbeleid in de afgelopen jaren. De koopkracht is sterk achteruitgegaan landelijk. Suriname importeert bijna alle levensmiddelen; aardappelen, uien en knoflook. Saskia Walden, de voorgangster van minister Kuldipsingh, is eerder gesneuveld op het ministerie. Het lukte haar niet om de stijgende prijzen in de winkels te beteugelen.