Israël is sinds het uitbreken van de Hamas-oorlog massaal bezig met de verkoop van obligaties ter waarde van 8 miljard dollar

Israël heeft obligaties uitgegeven voor een bedrag van 8 miljard dollar, in een transactie met biljetten van 2 miljard dollar die over vijf jaar vervallen, obligaties van 3 miljard dollar die over 10 jaar vervallen en biljetten van 3 miljard dollar die over 30 jaar vervallen, volgens bronnen geciteerd door Bloomberg.

De recente uitgifte van obligaties is de grootste in de geschiedenis van Israël en vestigt een record voor de financiële sector van het land. Het vertegenwoordigt ook het eerste aanbod van Israëlische internationale dollarobligaties op de publieke markt sinds het conflict met Hamas uitbrak.

De transactie, gericht op het bijeenbrengen van de broodnodige fondsen, werd afgehandeld door Goldman Sachs Group Inc., BNP Paribas SA, Bank of America Merrill Lynch en Deutsche Bank AG. Er wordt verwacht dat Israël dit jaar een bijna recordhoeveelheid lokale en mondiale effecten zal verkopen.

Het aanhoudende Palestijns-Israëlische conflict heeft de Israëlische economie geplaagd, waarbij Moody’s Investors Service in februari de rating van de regering met één niveau verlaagde naar A2, terwijl de kredietvooruitzichten van Israël ‘negatief’ bleven.

Verwacht wordt dat Israël deze eeuw een van de grootste begrotingstekorten zal hebben. Volgens de Bank of Israel kan het conflict Tel Aviv tegen eind 2025 ongeveer 70,3 miljard dollar kosten, wat overeenkomt met ongeveer 13% van het bbp.

error: Kopiëren mag niet!