Het duurt allemaal te lang met wijziging Rijbesluit voor e-bikes

Het duurt allemaal te lang met het wijzigen van het Rijbesluit in verband met het toenemend gebruik van e-bikes in het verkeer. Ook met de invoering van andere wettelijke regelingen zoals bromfietscertficaten is er weinig vordering te merken. De handhaving van wettelijke regels voor voertuigen die aan het verkeer deelnemen laat ook te wensen over. Auto’s met donker getinte ruiten lijkt een structureel probleem in het verkeer te worden waartegen maar niet adequaat tegen kan worden opgetreden. 

Dit zijn enkele kwesties die dinsdag door Assembleeleden aan de orde werden gesteld tijdens de voortzetting van de behandeling van het wetsontwerp Instelling Verkeersautoriteit.

Stephen Tsang (NDP) zei, dat het Rijbesluit een Staatsbesluit is, en dat voor de wijziging ervan de regering c.q. de minister van Justitie en Politie (JusPol) niet naar het parlement hoeft te komen. In december vorig jaar had JusPol-minister Kenneth Amoksi in het parlement gezegd dat het Rijbesluit gewijzigd zou worden. Het is intussen 3 maanden verder en de minister kan nog steeds niet zeggen wanneer de wijziging een feit zal zijn. Circa 7 maanden geleden, in augustus vorig jaar, bij de aanvang van de behandeling van het wetsontwerp Instelling Verkeersautoriteit, hebben Assembleeleden al hun grote bezorgdheid geuit over het toenemend gebruik van e-bikes in het verkeer vanwege het gevaar die het vormt. Tsang vraagt zich af wat zo moeilijk is om het Staatsbesluit te wijzigen. 

Ondertussen komen er steeds meer e-bikes en e-bromfietsen in het verkeer, en doen zich verkeersongelukken voor waarbij e-bikes en e-bromfietsen zijn betrokken. 

Reshma Mangre (VHP) stelde, dat steeds meer jongeren en schoolgaanden gebruikmaken van e-bikes. Wijziging van de relevante wettelijke regelingen is noodzakelijk ter bescherming van deze doelgroep en overige verkeersdeelnemers.

Bromfietscertificaten en donkere ruiten

Mohammad Mohab-Ali (VHP) bracht in herinnering dat de JusPol-minister vorig jaar had gezegd dat voor bestuurders van bromfietsen de zogeheten bromfietscertificaten zouden worden ingevoerd. Hier is nog niets van te merken en hij wilde weten wat de status hiervan is.

Kishan Ramsukul (VHP) noemde het een positieve ontwikkeling dat er al enkele elektrische auto’s worden geïmporteerd. Bij de aanpassing van de relevante wetten dient deze ontwikkeling gelijk meegenomen te worden. Voorkomen moet worden dat straks volgens de wet elektrische auto’s niet tot auto’s gerekend kunnen worden, zoals nu het geval is met e-bikes en e-bromfietsen.

NDP-fractieleider Rabin Parmessar kon het maar niet snappen waarom er zoveel auto’s in het verkeer zijn met donker getinte ruiten, ondanks dat er wettelijke regels bestaan. Van voertuigen van ministers, de president, de vicepresident en andere hooggeplaatste autoriteiten zouden alleen van de achterruiten donker getint mogen worden. Van voorin moet de  chauffeur te zien zijn. Van alle andere voertuigen die aan het verkeer deelnemen moet het volgens Parmessar verboden zijn om de ruiten donker te tinten. Zijn opmerking plaatste de NDP-fractieleider tegen de achtergrond van de steeds toenemende criminaliteit. Tegenwoordig wordt men zelfs op klaarlichte dag in de auto klemgereden en beroofd door criminelen.   

SS

error: Kopiëren mag niet!