Afrikaanse_streamπ—©π—˜π—‘π—˜π—­π—¨π—˜π—Ÿπ—” π—•π—Ÿπ—”π—¦π—§π—¦ π—žπ—˜π—‘π—¬π—”’𝗦 𝗨.𝗦- π—›π—”π—œπ—§π—œ π— π—œπ—¦π—¦π—œπ—’π—‘

Ironisch genoeg, terwijl Afrikaanse landen zich inspannen om het westerse imperialisme in HaΓ―ti af te dwingen door middel van een geplande inzet van de Keniaanse politie, komt een land verder naar het zuiden op voor de overwegend zwarte staat.

In deze clip van 1 maart verklaarde de Venezolaanse president NicolΓ‘s Maduro dat hij zich tegen deze maatregel verzette, waarbij hij wees op de mislukkingen van buitenlandse interventies uit het verleden.

In een van de beroemdste gevallen veroorzaakte de VN-bezettingsmacht de dood van minstens 10.000 HaΓ―tianen nadat ze riolering in de watervoorziening van HaΓ―ti hadden gedumpt. Ook tijdens eerdere inzet waren buitengerechtelijke executies en verkrachtingen van kinderen wijdverbreid. Tijdens de Amerikaanse militaire bezetting in het begin van de 20e eeuw voerde het land mogelijk het eerste Amerikaanse luchtbombardement op HaΓ―ti uit.

Gezien de geschatte 20 miljard dollar aan edelmetalen en landbouwgrond in HaΓ―ti, evenals de strategische ligging, vermoeden sommigen dat de inzet bedoeld is om de westerse plunderingen te ondersteunen. Dezelfde landen die de operatie financieren zijn verantwoordelijk voor het disfunctioneren. Frankrijk dwong HaΓ―ti bijvoorbeeld om β€˜herstelbetalingen’ te betalen voor het winnen van de vrijheid van slavenhandelaren. De Verenigde Staten hebben het goud van HaΓ―ti geplunderd, democratisch gekozen leiders als Jean-Bertrand Aristide afgezet en impopulaire presidenten als FranΓ§ois ‘Papa Doc’ Duvalier en zijn zoon Jean-Claude’ Baby Doc’ Duvalier gesteund.

error: KopiΓ«ren mag niet!