VS: Amerikaanse ambassadeur bekent 40 jaar lang spion voor Cuba te zijn geweest

Een oud-ambassadeur van de Verenigde Staten geeft toe dat hij 40 jaar lang als geheim agent voor Cuba werkte. Nooit eerder drong een buitenlands agent zo ver door in de top van de Amerikaanse politiek, stelt het ministerie van Justitie.

De 73-jarige Manuel Rocha werd in december gearresteerd.

De FBI concludeerde na een jaar onderzoek dat de oud-ambassadeur eigenlijk een Cubaanse spion was. Gisteren gaf Rocha toe dat hij inderdaad schuldig is en als buitenlands agent werkte, schrijven Amerikaanse media.  R

ocha zou al sinds 1981 in dienst zijn bij de Cubaanse inlichtingendiensten. Van dat jaar tot 2002 werkte hij voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

De in Colombia geboren Amerikaan drong in de afgelopen decennia door tot de top van de Amerikaanse politiek. Hij was de Amerikaanse ambassadeur in Bolivia (2000-2002), werkte voor de Nationale Veiligheidsraad (1994-1995) en was in die rol ook verantwoordelijk over Cuba. Verder werkte hij op ambassades in de Dominicaanse Republiek, Honduras, Italië en Mexico. 

Na zijn vertrek bij Buitenlandse Zaken overzag hij Amerikaanse militaire operaties (2006-2012) in een regio waar Cuba ook onder valt. 

Wat hij precies voor geheimen doorspeelde aan Cuba, is niet duidelijk.

error: Kopiëren mag niet!