VS Uit Bezorgdheid over Chinese Politie in Kiribati

De Verenigde Staten hebben landen in de Stille Oceaan gewaarschuwd tegen het accepteren van hulp van Chinese veiligheidstroepen, na berichten dat Chinese politieagenten actief zijn in Kiribati, een eilandnatie dicht bij Hawaï. Kiribati’s waarnemend politiecommissaris Eeri Aritiera bevestigde dat Chinese agenten in uniform samenwerken met de lokale politie aan gemeenschapspolitie en een misdaaddatabaseprogramma. De VS uiten hun bezorgdheid over de toenemende veiligheidsbanden tussen Peking en de eilanden in de Stille Oceaan, en waarschuwen voor de mogelijke implicaties voor de autonomie van eilandstaten en regionale stabiliteit.

Kiribati, met een bevolking van 115.000 en een van de grootste exclusieve economische zones ter wereld, is strategisch gelegen en heeft een Japans satellietvolgstation en plannen voor de wederopbouw van een Amerikaanse militaire landingsbaan uit de Tweede Wereldoorlog. De VS hebben gereageerd met plannen om een ambassade in Kiribati te openen en infrastructuur te verbeteren.

China’s pogingen om een regionale veiligheids- en handelsovereenkomst te sluiten werden afgewezen door het Pacific Islands Forum. Echter, sinds 2022 is de Chinese politie actief op de Salomonseilanden na een geheim veiligheidsverdrag. Papoea-Nieuw-Guinea heeft onlangs een Chinees aanbod van politiehulp en surveillancetechnologie afgewezen na kritiek uit de VS en Australië.

error: Kopiëren mag niet!