Zweden Sluit Zich Officieel aan bij NAVO na Goedkeuring Hongarije

Op 27 februari 2024 markeert een historisch moment voor Zweden, dat officieel zal toetreden tot de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) na de langverwachte goedkeuring van Hongarije, het laatste NAVO-lid dat het aanbod ratificeert. Deze beslissing kwam tot stand nadat het Hongaarse parlement overweldigend voor de resolutie stemde, met 188 tegen 6 stemmen.

De aanleiding voor Zweden om te kiezen voor NAVO-lidmaatschap is de Russische invasie van Oekraïne, die een einde maakte aan decennia van Zweedse militaire neutraliteit. Zweden zoekt veiligheid binnen de NAVO te midden van een tijd van groeiende geopolitieke onzekerheid en veranderende dynamieken binnen de alliantie. Een specifiek punt van zorg is de positie van Donald Trump, de Republikeinse koploper in de Amerikaanse presidentiële race, die heeft gedreigd om de veiligheidsgaranties voor Europa te herzien.

De goedkeuring door Hongarije kwam duidelijk vertraagd, meer dan 600 dagen na de aanvraag, te midden van zorgen over de relatie van de Hongaarse premier Viktor Orbán met Ruslands Vladimir Poetin, ondanks druk vanuit de rest van de westerse wereld.

Dit betekent dat nu alle bestaande NAVO-bondgenoten de lidmaatschapsstatus van Zweden hebben geratificeerd. Een ceremonie voor het hijsen van de vlag op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel is gepland voor later deze week, slechts enkele maanden na de toetrede van Finland, een landgenoot van Zweden, tot de alliantie.

De uitbreiding van de NAVO met Zweden onderstreept de voortdurende aanpassing van het militaire landschap in Europa naar aanleiding van recente ontwikkelingen op het wereldtoneel.

error: Kopiëren mag niet!