China: Onderzoekers ontdekken fossiel van 240 miljoen jaar oude ‘Chinese draak’

Een internationaal team van onderzoekers heeft recent ontdekte fossielen van een 240 miljoen jaar oude ‘Chinese draak’ beschreven. Met de nieuwe fossielen wordt een compleet beeld geschetst van het opmerkelijke dier: een zes meter lang reptiel dat in het water leefde in China.

Met in totaal 32 afzonderlijke nekwervels had het zes meter lange dier – officiële naam Dinocephalosaurus orientalis – een buitengewoon lange nek. Daardoor heeft het qua uiterlijk wat weg van een slang – of een Chinese draak, dus.

Onderzoekers uit Schotland, Duitsland, de VS en China hebben de fossielen tien jaar lang bestudeerd om zo tot een volledig beeld van het bijzondere wezen te komen.

De Dinocephalosaurus leefde gedurende het Trias, het tijdperk waarin de eerste dinosauriërs verschenen en dat de periode van ongeveer 251,9 tot 201,3 miljoen jaar geleden bestrijkt. Hij leefde vooral in het water, en was goed aangepast aan het leven in zee. Hij had bijvoorbeeld ledematen met zwemvliezen. Ook vonden de onderzoekers ‘uitstekend bewaarde vissen’ in zijn maag.

error: Kopiëren mag niet!