Opmerkelijk handboek voor de gezondheidszorg

Suriname is verrijkt met een opmerkelijk boek over een succesvolle manier van behandeling van  trauma’s. Onder de vlag PLT, Psychische en Lichamelijke Traumatherapie, laat de auteur, dr.Ronald van der Maesen (91), medici en overige gezondheidswerkers in Suriname kennismaken met een behandelmethode, waarbij de belevingswereld van de patiënt centraal staat. 

In de hulpverlening wordt een zogenoemd MELS model gehanteerd: een vierdimensionaal mensbeeld, met de dimensies Mentaal, Emotioneel, Lichamelijk en Spiritueel als pijlers. Juist laatstgenoemde dimensie, met de menselijke ziel als kern, maakt PLT uniek. In die therapie heeft de patiënt weer een ziel gekregen. Hij of zij wordt door de traumatherapeut begeleid bij het opsporen van de oorzaken van psychische en lichamelijke trauma’s. 

Het vinden van de oorzaak, ongeacht wanneer die is ontstaan, biedt de mogelijkheid door MELS- herbeleving de huidige problemen te doen verminderen of verdwijnen. Wat bij veel chronische aandoeningen op zich al wonderbaarlijk is.

Dr. Van der Maesen is geen onbekende in Suriname. Mede omdat hij in 1998 de opleiding PLT naar Suriname bracht, samen met de gynaecoloog Robert van Kanten  de Stichting Palither oprichtte en na afronding van de eerste opleiding (1998) de VPTS (Vereniging plt Therapeuten Suriname) in het leven riep, werd hij in 2016 door de Republiek Suriname benoemd tot Officier in de Ere Orde van de Palm. 

Het boek, waarvan een afbeelding van de omslag hier is opgenomen, is verkrijgbaar bij Vaco aan de Kersstraat.

error: Kopiëren mag niet!