Israël-Hamas oorlogssituatierapport dag 143

DOOR PHIL BAINBRIDGE
26 februari 2024 – Israëlische onderhandelaars gaan naar Qatar nadat het Witte Huis heeft aangekondigd dat de “basiscontouren” van een overeenkomst over de uitwisseling van gijzelaars en gevangenen zijn overeengekomen.

Rapporten in Israël zeggen dat de deal de vrijlating van 30 tot 40 gijzelaars mogelijk zou kunnen maken in ruil voor maximaal 300 Palestijnse gevangenen, met een staakt-het-vuren van maximaal zes weken, waarin beide partijen de onderhandelingen zouden voortzetten over verdere vrijlating en over een permanent staakt-het-vuren. . De wapenstilstand zou betrekking hebben op de islamitische heilige maand Ramadan, die rond 10 maart begint. Hamas heeft echter twijfels geuit over de bereidheid van Israël om de deal door te zetten.

Het Israëlische oorlogskabinet heeft de directe hulpstroom naar het noorden van Gaza goedgekeurd om de plunderingen te voorkomen die hebben plaatsgevonden op weg naar het noorden vanuit Rafah en Kerem Shalom. De IDF presenteerde ook plannen aan het oorlogskabinet voor de evacuatie van burgers uit de gevechtsgebieden in Rafah, terwijl het zich voorbereidt op een groot offensief op het laatst overgebleven bastion van Hamas in Gaza.

De regering van premier Mohammad Shtayyeh van de Palestijnse Autoriteit heeft massaal ontslag genomen vanwege het escalerende geweld op de Westelijke Jordaanoever en de oorlog in Gaza. De VS hebben druk uitgeoefend op president Mahmoud Abbas om de PA te hervormen, zodat deze na de oorlog Gaza, en uiteindelijk een Palestijnse staat, kan regeren.

error: Kopiëren mag niet!