Hervormingen van de WTO worden geplaagd door obstakels

DOOR DUNCAN MIL
26 februari 2024 – Ministers van Handel uit zo’n 160 lidstaten komen bijeen in Abu Dhabi voor de tweejaarlijkse bijeenkomst van de Wereldhandelsorganisatie, te midden van kwesties die de wereldhandel en de economische groei bedreigen.

De bijna dertig jaar oude mondiale waakhond, wiens regels 75% van de internationale handel ondersteunen, probeert via consensus tot overeenstemming te komen. Toch worden dergelijke inspanningen steeds moeilijker nu er tekenen zijn dat de wereldeconomie in afzonderlijke blokken uiteenvalt.

“Laten we niet doen alsof dit allemaal gemakkelijk zal zijn”, zei directeur-generaal Ngozi Okonjo-Iweala in haar openingstoespraak.

Ze riep de ministers op om ‘de mouwen op te stropen’ en de onderhandelingen af te ronden, maar leek elke deal in de Verenigde Arabische Emiraten over de hervorming van het stilgelegde hof van beroep van het orgaan uit te sluiten. ‘We zijn er nog niet’, zei ze.

Okonjo-Iweala omschreef de sfeer als ‘harder’ dan tijdens de laatste bijeenkomst van de WTO in 2022, daarbij verwijzend naar oorlogen, spanningen en verkiezingen.

De resultaten van de vierdaagse bijeenkomst omvatten onder meer een overeenkomst die de mondiale visbestanden zou kunnen veiligstellen en vissers zou kunnen beschermen door overheidssubsidies van 35 miljard dollar per jaar te verbieden.

De toetreding van twee nieuwe leden tot de WTO – de Comoren en Oost-Timor – is onvermijdelijk. Nog meer uitdagende gebieden zijn onder meer de verlenging van een moratorium van 25 jaar op het toepassen van tarieven op digitale handel, waar Zuid-Afrika en India tegen zijn, en een overeenkomst over handelsregels in de landbouw die de onderhandelaars al tientallen jaren ontgaat.

error: Kopiëren mag niet!