Westerse Beloften over een Onafhankelijke Palestijnse Staat Blijken Twijfelachtig

De voortdurende uitroeiing van de bevolking van Gaza door Israël roept grote twijfels op over de recente gesprekken in westerse hoofdsteden betreffende de erkenning van een onafhankelijke Palestijnse staat. Farid Taamallah wijst erop dat, ondanks een mogelijke erkenning door landen zoals de Verenigde Staten, de Israëlische regering internationale inspanningen om een oplossing op te leggen resoluut afwijst. Palestijnen, na decennia van bezetting en onrecht, staan sceptisch tegenover de bedoelingen van het Westen, terwijl ze worstelen met moord, landdiefstal en ontheemding.

De breed geformuleerde toezeggingen vanuit het Westen missen een duidelijk tijdschema of praktische maatregelen om naleving door Israël af te dwingen, leidend tot speculaties over de werkelijke grenzen en voorwaarden van een toekomstige Palestijnse staat. Critici vragen zich af of dit slechts een poging is om de publieke opinie te kalmeren of daadwerkelijk een stap richting vrede en gerechtigheid.

Daarbij benadrukt Taamallah dat, hoewel ongeveer 140 landen wereldwijd een Palestijnse staat erkennen, de steun van westerse staten kritiek is voor de daadwerkelijke realisatie ervan. De recente oplaaiing van gesprekken over een Palestijnse staat lijkt echter meer gericht op het normaliseren van de banden met Israël dan op het rechtvaardig oplossen van het Palestijnse vraagstuk, waarbij Israël de facto een veto krijgt over de oprichting van een Palestijnse staat. Dit wordt versterkt door het feit dat westerse landen blijven steunen wat velen als een genocidale oorlog tegen de Palestijnen beschouwen, wat elke belofte van een onafhankelijke staat ondermijnt en dienstdoet als een bittere herinnering aan een lange geschiedenis van gebroken beloften.

Volledige tekst in onze rubriek Vrije Tribune:
https://www.dbsuriname.com/2024/02/25/war-over-gaza-waarom-palestijnen-twijfelen-aan-de-westerse-beloften-van-een-onafhankelijke-staat/

error: Kopiëren mag niet!