Egypte Sluit Deal van $35 Miljard met de VAE voor Ontwikkeling Ras el-Hekma

De Egyptische regering heeft een overeenkomst van 35 miljard dollar getekend met de Verenigde Arabische Emiraten voor de ontwikkeling van een nieuwe stad aan de noordwestkust, Ras el-Hekma. Deze deal, de grootste buitenlandse directe investering in de stadsgeschiedenis van Egypte, zal naar verwachting een belangrijke rol spelen in het aanpakken van de huidige economische crisis in het land. De premier van Egypte, Mostafa Madbouly, deelde mee dat Egypte een voorschot van 15 miljard dollar ontvangt, gevolgd door nog eens 20 miljard dollar binnen twee maanden.

De deal is bekritiseerd door tegenstanders die beweren dat Ras el-Hekma, een van de meest waardevolle kustlocaties in Egypte, zou moeten worden ontwikkeld door lokale investeerders. Desondanks zal de Egyptische staat 35 procent van de winst ontvangen van dit project, wat aanzienlijke economische voordelen kan opleveren. De samenwerking met een consortium onder leiding van ADQ omvat de bouw van woonwijken, toeristische resorts, onderwijsinstellingen, een industriële zone, financieel district, een jachthaven en een internationale luchthaven.

Naast het verstrekken van financiële compensatie aan de huidige bewoners van Ras el-Hekma, biedt deze investering een kans om dringend benodigde buitenlandse valuta aan te trekken, banen te scheppen en de munt te stabiliseren. De aankondiging leidde reeds tot een daling van de dollarkoers op parallelle markten. Met voortgaande besprekingen met het IMF verwacht Egypte binnenkort een reddingspakket dat de economische stabiliteit verder zal versterken.

error: Kopiëren mag niet!