China: Nieuwe basis van China op Zuidpool zorgt voor onrust

China heeft op Antarctica een nieuwe basis geopend. Het mysterieuze Qinling Station is volgens het land bedoeld voor ‘wetenschappelijk onderzoek’ en om ‘vrede en duurzame ontwikkeling te bevorderen’.

Toch is de vrees dat China de basis voor andere doeleinden zal gebruiken.

De nieuwe basis van China in het zuidpoolgebied ligt in de ijsvrije Rosszee. Het is al het vijfde onderzoeksstation van China op Antarctica, de vorige vier werden gebouwd tussen 1985 en 2014.

De bouw van Qinling Station begon in 2018, maar de opening werd uitgesteld vanwege Corona. In november stuurde China een vloot met meer dan 460 bemanningsleden naar de locatie om de basis af te bouwen. Begin deze maand is die officieel geopend.

Volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken gaat het om ‘een platform voor wetenschappelijke verkenning en om vrede en duurzame ontwikkeling in de regio te helpen bevorderen’.

Toch hangt er een sfeer van mysterie rond de basis. Zo zou het platform kunnen dienen voor spionage, om meer controle te krijgen over transportroutes en om strategische hulpbronnen en grondstoffen te exploiteren.

error: Kopiëren mag niet!