“In de meeste beroepen schuilt wel een gevaar, maar in het beroep dat ik uitoefen moet je altijd op je hoede zijn”, zegt Rakesh. Hij is bouwvakker en geeft aan dat hij zijn werk met plezier doet.
“Het is niet iets waarvoor mijn ouders hebben gekozen of hadden verwacht, maar het is iets dat wel in goede aarde valt bij mij. De meeste mensen doen het om te verdienen, maar ik doe het uit plezier en het eindresultaat. Iets uit niets wordt plotseling een onderdak voor iemand, een huis voor een gezin of een werkstuk. Naast het bouwen heb ik mezelf ook verder gespecialiseerd in verven en schilderen”, aldus Rakesh.
“In het werk dat ik uitoefen heb je heel veel gevaar. Je kan normaal gekleed zijn, maar je moet wel bijvoorbeeld beschermend schoeisel dragen, een bril ook tegen bescherming en ook handschoenen bij zwaar werk. Je moet ook goed opletten en geen dingen rond laten slingeren, je hebt vaak de tijd niet om dat te doen, maar daarom moet je op je hoede blijven. Je kan op een spijker trappen, je kan vallen van een hoogte of van een zwakke installatie die je niet goed in elkaar hebt gezet en ongeluk krijgen. Ook heb je gevallen waarbij men een arm of been verliest en zelfs ook het leven, dus het werk moet je heel serieus nemen”, zegt Rakesh.
“Zodra ik naar het werk ga zegt mijn vrouw ‘denk aan je zelf en je gezin en kom veilig en geheel thuis’. Mijn kinderen praten ook vaak, dat is als zij weten dat ik bijvoorbeeld op een dak moet werken of op een hoogte moet werken. Het is uiteindelijk een werk waarvan ik houw, maar voorzichtig ben ik zeker ook. Je verdient daarnaast ook heel goed als je, je werk goed doet en netjes oplevert. Binnen drie dagen of vijf kan je bijvoorbeeld SRD 6.000 maken, dat is als je snel, keurig werkt en vertrouwbaar bent. Je hebt ook tijden waarin je geen werk kan hebben, maar daarom moet je slim zijn als je bouwvakker bent. Je moet niet alleen rekenen op het ene werk, maar meer creëren, zorg voor een backup zodat je dagelijks werk kan hebben. En als dat niet lukt, blijf zoeken, want blijven zitten gaat het niet beter maken”, zegt Rakesh.
“Stel daarnaast ook prioriteiten, je hebt ook rust nodig om je lichaam te laten herstellen en zich gereed te maken om weer zwaar te gaan werken. Mijn werk is misschien geen droombaan voor vele, maar er zit wel wat in als je goed weet om te gaan met je kennis en je talent. Met beide dingen samen kan je een verschil maken in de wereld, alles heeft zijn tijd.”
Rakesh geeft aan dat er toch veel bouwvakkers zijn die geen werk hebben. Hij adviseert hen om niet op te geven en te blijven proberen. Er komt wel een weg, waar er een wil is.”
TM