23 februari 2024 – De containervaartsector kreeg te maken met een ongekende piek in verzendkosten, voornamelijk veroorzaakt door verstoringen in essentiële zeeroutes waaronder het Panamakanaal, volgens een rapport van de Conferentie van de Verenigde Naties voor Handel en Ontwikkeling (UNCTAD). De situatie in het Panamakanaal, waar droogte voor verminderd verkeer zorgde, was een kernfactor in deze kostenstijging, met een opvallende toename van $500 eind december.
De gevolgen van deze verstoringen zijn wijdverbreid, met schepen die nu langere alternatieve routes moeten nemen. Dit resulteert niet alleen in aanzienlijke kostenverhogingen en hogere verzekeringstarieven, maar ook in een toename van broeikasgasuitstoot vanwege de noodzaak tot hogere snelheden en grotere afstanden. Daarbij komt nog een aanzienlijke daling in het aantal schepen dat gebruikmaakt van het Panamakanaal, wat de kern van de issue onderstreept.
De situatie benadrukt ook de kwetsbaarheid van globale toeleveringsketens met een voorspelde afname van 5% in de wereldhandel door UNCTAD, mede door geopolitieke onrust. Het Panamakanaal, een vitale handelsroute die jaarlijks goederen ter waarde van 270 miljard dollar transporteert, speelt een sleutelrol in de stabiliteit van deze ketens. Specifieke markten, waaronder die van Chili, Peru en Ecuador, die sterk afhankelijk zijn van deze route, worden zwaar getroffen.
De huidige situatie zet niet alleen economische maar ook ecologische druk op ontwikkelingslanden, en laat zien hoe essentieel, maar ook kwetsbaar, zeetransport is voor de wereldhandel.