Uit diverse betrouwbare, bij de redactie van Dagblad Suriname bekende, bronnen in Brazilië is vernomen, dat rond 13 februari in het West-Afrikaanse land Togo een Surinamer is gearresteerd die betrokken is bij de onderschepte smokkel van een aantal bedreigde en beschermde gouden leeuwaapjes en Lears ara’s.
De dieren werden door de Togolese Kustwacht voor de kust aangetroffen aan boord van een zeilboot met motorpech. De boot was onderweg van Brazilië naar Benin, buurland van Togo. De dieren, 20 gouden leeuwaapjes en 12 Lears ara’s, zijn door de lokale autoriteiten in beslag genomen. Ze verkeerden in een zeer slechte conditie. Drie van de aapjes bleken de reis niet te hebben overleefd.
Vier personen werden gearresteerd, waaronder een persoon afkomstig uit Suriname.
De personen die de dieren hadden gesmokkeld zouden hebben beschikt over valse documenten. De aapjes en ara’s zouden afkomstig zijn geweest uit Guyana.
Braziliaanse regering
De Braziliaanse regering werkt intensief aan deze zaak en voert alle inspanningen uit om de dieren te redden en terug te brengen naar Brazilië. De regering spant zich in om nog deze week de dieren terug te krijgen in Brazilie.
De illegale handel in beide diersoorten, die endemisch zijn in Brazilië en daar dus hun habitat hebben in slechts een specifiek gebied, is een serieuze bedreiging voor de dieren.
Surinaamse betrokkenheid
De Surinaamse betrokkenheid bij de smokkel van aapjes en ara’s in een zeilboot van Brazilië naar Benin, lijkt niet opmerkelijk, gelet op hetgeen in juli vorig jaar in Suriname speelde. Toen werden 29 Lears ara’s (Anodorhynchus leari) en 7 gouden leeuwaapjes (Leontopithecus rosalia) in beslag genomen door de Dienst ‘s Lands Bosbeheer (LBB) op een adres aan het Garnizoenspad, niet ver van het adres waar een dierenexporteur is gevestigd. Vervolgens werd een deel van de ara’s gestolen uit een garage te Zanderij, waar ze onder beheer van de Dienst ‘s Lands Bosbeheer zaten. Vijf vogels hadden aan de diefstal weten te ontkomen en een is weggevlogen. De weggevlogen ara is, zo heeft Dagblad Suriname vernomen, onder andere waargenomen bij Frederiksdorp en Bigi Poika. De vogel is vastgelegd op foto en video. Inmiddels zijn de vijf ara’s en de aapjes terug in Brazilië.
Het is, aldus bronnen in Brazilië, niet uitgesloten dat de in Togo onderschepte Lears ara’s behoren tot de groep vogels die na hun inbeslagname in juli vorig jaar werden gestolen.
Het bleef niet in Suriname bij de zaak in juli vorig jaar rond de inbeslaggenomen aapjes aan het Garnizoenspad. Maanden later, op 23 november kreeg de redactie van Dagblad Suriname uit Brazilië van een haar bekende en zeer betrouwbare bron informatie, dat twee gouden leeuwaapjes door een arbeider bij een dierenarts in Paramaribo waren gebracht. De aapjes zouden op een houtconcessie ergens in het binnenland uit een omgekapte boom zijn gevallen. De twee gouden leeuwaapjes zijn vermoedelijk ontsnapt bij een dierenhandelaar, immers, deze aapjes komen in Suriname niet voor. Dit was de summiere informatie over deze twee aapjes die de redactie van Dagblad Suriname had bereikt. Pogingen van de redactie destijds om meer informatie te verkrijgen via het Openbaar Ministerie en de dienst ‘s Lands Bosbeheer bleven vruchteloos. Uiteindelijk bleek dat de aapjes het niet hadden overleefd.
Geen oog voor welzijn gesmokkelde dieren
Er blijkt een levendige illegale handel in gouden leeuwaapjes en Lears ara’s te bestaan. Er gaan vele miljoenen dollars om in de illegale handel in wild. De smokkelaars blijken in vele gevallen geen oog te hebben voor het welzijn van de dieren, maar wel voor hun portemonnee. De zaak in Togo maakt de rol van Suriname in die illegale weer eens pijnlijk duidelijk.
PK