Laatste hand wordt gelegd aan gereed maken quarantaine faciliteiten melkkoeien

Momenteel wordt te Dirkshoop in het district Saramacca de laatste hand gelegd aan het gereed maken van de quarantaine faciliteiten voor de opvang van de import melkkoeien uit Brazilië . De eerste zending van 400 melkkoeien uit Brazilië wordt in april verwacht. Niet alleen de stallen moeten gereed zijn, maar ook andere de noodzakelijke voorzieningen moeten in orde zijn. Zo worden nu de laatste voorbereidingen getroffen voor de zaai van het grasland voor de koeien. Belangrijk zijn ook de voorzieningen om de koeien te kunnen monitoren op gezondheid en ziektes. 

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) verwacht dat de quarantaine faciliteiten te Dirkshoop medio maart helemaal gereed zullen zijn, waarna veedeskundigen uit Brazilië het komen inspecteren. De protocollen van Brazilië met betrekking tot de export en opvang van vee zijn heel streng.

Volgens de LVV-minister heeft Suriname van haar kant ook de voorwaarde aan de Braziliaanse autoriteiten gesteld, dat de melkkoeien in Brazilië eerst moeten worden gecontroleerd op ziektes, voordat ze verscheept worden. Het is heel belangrijk dat er geen ziektes met de import het land binnenkomen die een bedreiging kunnen vormen voor de bestaande veestapel.

Behoud en stimulering melksector

In totaal zullen 1.500 melkkoeien uit Brazilië worden geïmporteerd. De import van 1.500 melkkoeien is bedoeld om de lokale productie van melk een flinke boost te geven. De boeren in de melkveesector zijn volgens Sewdien een groep die gekoesterd en gestimuleerd moet worden. Zij zorgen voor een stuk voedselzekerheid van de bevolking. Door de lokale melkproductie te stimuleren, moet de importafhankelijkheid van poedermelk op termijn substantieel verminderen. In de wereld wordt voedsel, waaronder melk in poedervorm, steeds schaarser en daardoor in prijs stijgt.

Het beleid van LVV is daarom erop gericht om die acties te ondernemen opdat de sector behouden blijft. Het zijn veelal kleine boeren die met hun gezinnen melkkoeien houden als bron van inkomen. Deze kleine gezinsbedrijven hebben het voordeel dat hun productiekosten relatief laag zijn. 

Voor het voortbestaan van de melksector is het van belang dat boeren winst moeten kunnen maken. Het beroep van melkboer in Suriname vereist passie. Het is niet eenvoudig om twee keer per dag, elke dag het gehele jaar door, koeien te melken. Boeren moeten gemotiveerd blijven om te blijven produceren, en dat is waar LVV dagelijks mee bezig is. De beoogde ontwikkelingen in de melksector gaan volgens de LVV-minister niet snel genoeg. Maar met de import van melkkoeien uit Brazilië wordt een belangrijke stap gezet.

Melkboeren zullen niet contant hoeven te betalen bij de aankoop. Voor hen zullen betalingsregelingen in plaats worden gezet. Er zou bijvoorbeeld via melkleveringen aan de Melkcentrale verrekend kunnen worden, of met de levering van kalveren. Boeren zullen ondersteund worden met uitbreiding van de stallen en verbetering van grasland. 

SS

error: Kopiëren mag niet!