Een levendige discussieavond georganiseerd door de Surinaamse Juristen Vereniging en de redactie van het Surinaams Juristen Blad (SJB) heeft donderdagavond in het centrum van Paramaribo diverse meningen en visies over het grondbeleid in Suriname naar voren gebracht.
Experts uit verschillende vakgebieden zoals recht, bestuur, en techniek deelden hun expertise en blik op hoe het gronduitgiftebeleid in Suriname verbeterd kan worden.
Tijdens de bijeenkomst werd de noodzaak van een halt aan de uitgifte van grond benadrukt, tot er een gedegen beleid en betere samenwerking tussen relevante ministeries tot stand komt. Dit, met de nadruk op transparantie, evaluatie van het huidige proces van gronduitgifte en het belang van een visie op ruimtelijke ordening en het creëren van bestemmingsplannen.
Verschillende sprekers lichtten toe dat een allesomvattende benadering vereist is om de grondproblematiek in Suriname aan te pakken. Dit omvat juridische, bestuurlijke, technische en ethische aspecten gelijktijdig. Vooral het belang van beleid en coherente benadering werd benadrukt, en dat het huidige systeem van gronduitgifte inefficiënt en vaak unfair wordt beschouwd.
Een opmerkelijk moment van de avond was de oproep van een van de sprekers voor wetsvoorstellen en mogelijke toetsing van de landhervormingsdecreten door het constitutionele hof om grondroof aan te pakken en een eind te maken aan de uitgifte van grote stukken grond aan een select groepje mensen.
Aan het einde van de avond was het duidelijk dat er een sterke behoefte is aan vernieuwing van het grondbeleid. De discussies wezen op een verlangen naar verandering, met de nadruk op duurzaamheid, billijkheid en transparantie in gronduitgifteprocessen.