Ondanks vredesbelofte neemt militaire spanning toe tussen Guyana en Venezuela

Recente satellietbeelden laten een toename zien van de militaire aanwezigheid van Venezuela dicht bij de grens met Guyana. Dit ondanks de Arkyle-overeenkomst, waarin beide landen elkaar vrede beloofden. De Guyanese minister van Buitenlandse Zaken, Hugh Todd, heeft zijn zorgen hierover geuit. Het wijst op een discrepantie tussen de militaire en diplomatieke houdingen van Venezuela.

In een gesprek met de Financial Times benadrukt Todd dat het niet de eerste keer is dat Venezuela zich op een militair bedreigende wijze gedraagt, ondanks eerdere toezeggingen om de regio als een vredeszone te behandelen, en benadrukte dat de huidige militaire houding van Venezuela niet in overeenstemming is met zijn diplomatieke verklaringen. “We hebben echter keer op keer gezien dat thuis de militaire houding niet in overeenstemming is met de diplomatieke houding”, aldus Todd.

De grenscontroverse tussen beide naties escaleerde afgelopen jaar, waarbij de angst groeide dat Caracas militair zou interveniëren. Hoop op de-escalatie volgde na een gezamenlijke verklaring door president Irfaan Ali van Guyana en president Nicolas Maduro van Venezuela, waarin beide leiders beloofden het conflict niet te laten escaleren en een rechterlijke uitspraak van het Internationaal Gerechtshof af te wachten.

De Verenigde Staten, dat de ontwikkelingen op de voet volgt, heeft gereageerd op de toegenomen militaire aanwezigheid.

Volgens John Kirby, de National Security Communications Advisor van het Witte Huis, is de militaire aanwezigheid kleinschalig. Kirby verklaarde dat de VS blijft pleiten voor een vreedzame oplossing en dat ze de situatie nauwlettend in de gaten zullen houden.

error: Kopiëren mag niet!