Erkenning aangewezen dorpsgezag Powakka

Hoe lang moet Powakka nog wachten?

Op maandag 12 februari heeft de directeur van het Kabinet van de President de afspraak gemaakt met VIDS, OSIP (Organisatie van Samenwerkende Inheemse dorpen in Para, Wanica en Commewijne) en Powakka dat uiterlijk vandaag (vrijdag 16 februari) een besluit genomen zal worden met betrekking tot de erkenning van het aangewezen dorpsbestuur van Powakka.

Gisteravond heeft VIDS het verzoek ontvangen van het Kabinet van de President om nog geduld te betrachten. “We zullen uiterlijk de volgende week meer informatie of hopelijk een besluit kenbaar maken.”

Wij merken op dat afspraken en beloftes nogmaals niet nagekomen worden jegens de Inheemse gemeenschappen in Suriname, in het bijzonder de gemeenschap van Powakka.

Hoe lang moet Powakka nog wachten? Bij de ontmoeting met de president en de cluster van ministers na de gebeurtenissen van 2 mei 2023, was reeds afgesproken dat er een besluit genomen zou worden, waarbij de president om tijd had gevraagd om de case te bestuderen en een advies van een deskundige op te vragen.

Op 16 juni 2023 was het advies reeds beschikbaar, maar ook toen heeft de regering besloten dat zij dat advies eerst intern gaat doornemen en binnen 2 weken zal terugkoppelen. Deze datum is inmiddels verstreken en wij zijn in 2024. Nogmaals, hoe lang moet Powakka nog wachten?

Er is op geen enkel moment aangegeven waarom Powakka nu nog geduld moet hebben; waarom kan de afspraak van maandag 12 februari 2024 niet nagekomen worden? Alleen maar vragen om geduld (voor de zoveelste keer) zegt ons nog niets!

Ons heeft de informatie ook bereikt, dat personen gisteren zijn opgeroepen op het Kabinet van de President voor een gesprek. Wie zijn opgeroepen en waarom? 

VIDS als gesprekspartner is niet eens gekend bij deze stap, terwijl het om traditioneel gezagskwesties gaat. Deze manier van werken getuigt niet van respect naar het traditioneel gezag en onze gemeenschappen toe en wij zullen niet daaraan meewerken.

Inmiddels hebben VIDS, OSIP en Powakka reeds kenbaar gemaakt dat zij nog steeds staan achter de afspraak voor vandaag, namelijk een besluit voor de erkenning van het nieuw aangewezen dorpsbestuur van Powakka. Alles wat buiten deze afspraak plaatsvindt is nu voor rekening van de regering.

π™‡π™šπ™¨π™₯π™šπ™ π™ž π™‚π™ž π™’π™ž π™‡π™šπ™©π™ž, 𝙁π™ͺ π˜Ώπ™–π™©π™ž π™’π™ž 𝙀 π™π™šπ™©π™ž!

VIDS, Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname

error: KopiΓ«ren mag niet!