VS: Amerikaanse Senaat keurt wetsvoorstel voor buitenlandse hulp van 95 miljard dollar goed

De Amerikaanse Senaat heeft een omvangrijk hulppakket van 95,3 miljard dollar goedgekeurd, bestemd voor Oekraïne, Israël, en Taiwan.

Dit besluit volgde na langdurige onderhandelingen en ondanks toenemende bezorgdheid binnen de Republikeinse partij over de internationale betrokkenheid van de VS. Het wetsvoorstel, dat werd aangenomen met een meerderheid van 70-29, omvat 60 miljard dollar voor Oekraïne ter ondersteuning van hun strijd tegen de Russische invasie, 27 miljard dollar voor Israël, en 8 miljard dollar ter versterking van de veiligheid in de Indo-Pacific regio, met speciale aandacht voor Taiwan ter afschrikking van Chinese agressie.

Ondanks de steun in de Senaat, is het nog onzeker of het wetsvoorstel door het Huis van Afgevaardigden zal worden aangenomen, gezien de sterke oppositie van sommige Republikeinen, aangemoedigd door voormalig president Donald Trump, die pleit tegen het verstrekken van buitenlandse hulp zonder strikte voorwaarden.

Sedert de Russische inval in Oekraïne in februari 2022, heeft het Congres al meer dan 110 miljard dollar aan steun goedgekeurd, maar sinds de Republikeinen in januari 2023 de controle over het Huis hebben genomen, is er weinig vooruitgang geboekt in het goedkeuren van nieuwe steunpakketten.

error: Kopiëren mag niet!