Suriname blijft stil terwijl Guyana pleit voor staakt-het-vuren in Gaza

Terwijl Guyana zich opmaakt voor haar aanstaande voorzitterschap van de VN-Veiligheidsraad in februari met een sterke betrokkenheid bij de crisis in Gaza, door een aanzienlijke donatie van $150.000 aan de UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) voor ontheemde Palestijnen en het nadrukkelijk pleiten voor een staakt-het-vuren, blijft Suriname’s officiële standpunt over deze kwestie opvallend afwezig.

Guyana heeft duidelijk stelling genomen tegen de voortdurende escalatie van het conflict tussen Israël en Hamas, dat sinds oktober 2023 is geïntensiveerd en al duizenden doden en gewonden tot gevolg heeft gehad.

Carolyn Rodrigues-Birkett, Guyana’s ambassadeur bij de VN, benadrukte de noodzaak van een staakt-het-vuren om humanitaire hulp te vergemakkelijken en bevestigde tevens Guyana’s steun voor de erkenning van een onafhankelijke Palestijnse staat.

Tegen deze achtergrond van proactieve diplomatie en internationale solidariteit, is de stilte van de Surinaamse regering des te opmerkelijker. Ondanks het groeiende aantal burgerslachtoffers en de dringende humanitaire behoefte, heeft Suriname nog geen publieke oproep gedaan voor een staakt-het-vuren, noch heeft het een duidelijke positie ingenomen met betrekking tot de Palestijnse kwestie en de toegang tot humanitaire hulp.

Deze benadering heeft tot kritiek geleid vanuit diverse hoeken, waarbij sommigen suggereren dat door niet actief op te roepen tot een beëindiging van de vijandelijkheden, Suriname indirect het voortdurende geweld en de lijding die het met zich meebrengt niet veroordeelt. Andere landen in de regio, waaronder Guyana, tonen dat sterke internationale actie en solidariteit essentieel zijn in tijden van crisis.

De humanitaire crisis in Gaza blijft aandacht vragen op het wereldtoneel, met ongeveer 27.000 Palestijnen gedood en meer dan 66.000 gewonden sinds het hernieuwde conflict. De oproepen voor een staakt-het-vuren en verhoogde humanitaire inspanningen worden steeds luider, waarbij de internationale gemeenschap wordt aangespoord tot actie.

Terwijl Guyana haar invloed binnen de VN-Veiligheidsraad gebruikt om een verschil te maken, blijft de vraag hangen wat Suriname kan bijdragen aan deze dringende kwestie, en of het land zijn stem zal verheffen ten behoeve van vrede en humanitaire hulp voor Gaza.

error: Kopiëren mag niet!